Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Култура

Светът на изкуството отбелязва 50 години от смъртта на Пикасо

  13.01.2023 18:08
Светът на изкуството отбелязва 50 години от смъртта на Пикасо

От музея Прадо до центъра Помпиду и нюйоркския Met, светът на изкуството се мобилизира, за да организира "безпрецедентни" 42 изложби, отбелязващи 50 години от смъртта на Пикасо.

Подготвена през последните 18 месеца от Франция и Испания, инициативата Година на Пикасо ще включва "38 много важни художествени институции в Европа и Съединените щати", каза пред репортери испанският министър на културата Микел Исета. Целта е "да се покажат всички аспекти " на Пикасо, каза френският министър на културата Рима Абдул Малак, описвайки го като "най-известния и емблематичен модерен художник".

Пикасо е роден в испанския град Малага през 1881 г. и умира в Мужен на Френската Ривиера през 1973 г. Серия от разговори за него и работата му също ще се проведат успоредно с изложбите. Честванията ще започнат на 23 септември във фондация Mapfre в Мадрид с изложбата „Пабло Пикасо и разрушаването на скулптурата“ и ще продължат до април 2024 г. със закриващата изложба в Petit Palais в Париж.

Въпреки че повечето събития ще се проведат в Испания, Франция и САЩ, други ще се случат в Германия, Швейцария, Румъния и Белгия. Сред институциите, участващи в празненствата, са Метрополитън музей в Ню Йорк, Прадо в Мадрид, Гугенхайм в Билбао, Център Помпиду в Париж и музеите на Пикасо в Барселона и Париж. „Искаме да представим Пикасо точно такъв, какъвто е бил“, като подчертаем неговото „художествено наследство“ и „постоянството на творчеството му“, каза испанският министър на културата.

Последни
Анкета
Какви мерки взимате за да се предпазите от грипа и вирусите?

Резултати