Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

Наградиха видински гребци, златни медалисти на Европейско

  11.01.2023 17:16
Наградиха видински гребци, златни медалисти на Европейско

Кметът д-р Цветан Ценков награди видински гребци, златни медалисти на Европейско първенство

Йордан Митев и Кирил Флоров са единствените български състезатели, които участват на Европейското първенство по кану-каяк маратон, проведено от 25 до 31 юли 2022 г. в Силкеборг, Дания. Те представят достойно видинската гребна школа, като стават европейски шампиони във възрастова група „ветерани между 65 и 69 години“ на двуместен каяк, а Кирил Флоров се класира първи и на едноместен. В престижната спортна надпревара участват над 1200 състезатели.

Днес кметът д-р Цветан Ценков посрещна в кабинета си Йордан Митев. На срещата присъства и заместник-кметът Борислава Борисова. Д-р Ценков поздрави състезателя за постигнатите успехи и му връчи грамота и почетен плакет на Община Видин в знак на признателност, че прославя нашия старопрестолен град с участието си на международни състезания. С грамота и плакет се награждава и Кирил Флоров. Тъй като той нямаше възможност да ги получи лично, от негово име отличията прие Йордан Митев.

Спечелените златни медали на подобен значим спортен форум са поредното доказателство за големите традиции на Видин в гребните спортове, отбеляза д-р Ценков. Той подчерта, че приоритет за общинското ръководство е да бъдат създадени още по-добри условия, в които да израстват бъдещите видински шампиони в кану-каяка. „По Плана за възстановяване и устойчивост Община Видин ще изготви проект за ремонт на Гребната база във Видин, която е едно уникално съоръжение. Освен Гребната база, ще включим и стадион „Георги Бенковски“, каза видинският кмет. Той отбеляза, че Общината продължава да подкрепя спортните клубове с предоставяне на субсидии, а след като бе въведена ясна финансова отчетност, резултати са налице – постигнати успехи във футбола, баскетбола, гребането и в други спортове.

„Хубаво е, че взимате отношение към въпроса с недоброто състояние на Гребната база, защото във Видин има много талантливи деца, които се нуждаят от по-добри условия за трениране“, каза на свой ред Йордан Митев. Според него, кану-каяк маратонът все още не е добре познат в нашата страна, макар че е изключително атрактивен. „Желанието ни с Кирил Флоров е да бъдем пример за младите, да започнат и те да се занимават с този спорт“, сподели той.

11.01.2023

Последни
Анкета
Къде ще посрещнете Нова година?

Резултати