Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

3,3 милиона лева са договорени в област Видин

  11.01.2023 14:49
3,3 милиона лева са договорени в област Видин

3,3 милиона лева са договорени в област Видин от началото на новия програмен период

Иновации в предприятията и подобряване на производствения им капацитет, работа и подкрепа за хората с увреждания, квалификация и преквалификация на заетите лица, адаптиране на работната среда за прехода към климатично неутрална икономика – част от възможностите за канидатстване през 2023 г., които ОИЦ-Видин активно ще популяризира

С 11 договора за 3 331 722 лева на 8 бенефициента стартира изпълнението на новия програмен период в област Видин. Те са сключени по две програми в края на миналата година и началото на новата 2023 година. По Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 са одобрени проектите по процедура „Грижа в дома“ на общините Белоградчик, Грамада, Макреш и Ружинци, на обща стойност 681 341 лева. С реализацията на проектите ще се надградят услугите за подкрепа на възрастните хора и хората с увреждания.

7 договора за 2 650 381 лева са сключени по новата програма "Храни и основно материално подпомагане". С тях общините Видин, Белоградчик, Бойница, Брегово, Грамада, Макреш и Чупрене продължават предоставянето на топъл обяд на най-уязвимите граждани.

През 2023 година бенефициентите от област Видин ще могат да канидатстват за подкрепа по всички програми, финансирани от Европейските фондове при споделено управление 2021-2027  и така значително да увеличат привлечените средства и да реализират проектните си намерения. Както и досега, екипът на Областен информационен център-Видин активно ще популяризира актуалните и предстоящи възможности за европейско финансиране. Акцент ще бъде поставен на програмите в подкрепа на бизнеса и развитие на човешките ресурси, както и към програмата за околна среда, към които от 2014 година насам има значително повишаване на интереса от местната общност.

По новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 през 2023 г., съгласно проекта на ИГРП, е предвидено да се отворят за кандидатстване процедури за  разработване и внедряване на иновации в предприятията, подобряване на производствения им капацитет, както и на експортния им потенциал. Бизнесът, както и гражданите, ще могат да инвестират и в енеригийната ефективност на сградите, чрез финансиране от други фондове на ЕС.

По Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 са предвидени интервенции за оказване на подкрепа и осигуряване на работни места за хората с увреждания, квалификация и преквалификация на заетите лица, адаптиране на работната среда за прехода към климатично неутрална икономика, както и подобряване на дигиталните умения на неактивни и безработни лица, включително младежи чрез включването им в обучения.

За 2023 г., съгласно ИГРП на Програма „Околна среда“ 2021-2027 е предвидено отварянето на процедура „За по-чист въздух!“, чрез която ще се финансира подмяната на старите отоплителни уреди с екологични в 21 общини в страната, сред които и Видин. Екипът на Областен информационен център-Видин ще разяснява новата процедура, както и досега е информирал стотици граждани от община Видин как да получат безвъзмездно климатик или пелетна камина.

Предвид интереса на бенефициентите, експертите в ОИЦ-Видин, ще популяризират активно през 2023 година и новите програми за трансгранично сътрудничество. За пръви път, по програмата със Сърбия, ще се финансира и бизнеса.

Областен информационен център-Видин е единствената структура на територията на областта, регламентирана в Закона за управление на средствата от Eвропейските фондове при споделено управление, която предоставя цялостна информация за възможностите за финансиране за финансиране от ЕС и партньорските му програми.

Екипът на центъра осигурява актуална експертиза и безплатна информация чрез посещенията си на място във всички общини от областта, чрез страницата си във Фейсбук, на място в офиса във Видин - на площад "Бдинци" 2 или чрез обаждане на телефоните на служителите: 0879 949 200 – Мариела Савкова, Управител; 0879 949 201 – Цветомир Ценков, Експерт „Комуникация, информация и логистика”; 0879 987 738 – Яна Гъркова, Експерт “Информационно обслужване и услуги”.

Областен информационен център–Видин е част от националната мрежа от 27 информационни центъра за популяризиране на Eвропейските фондове при споделено управление, регламентирана от Закона за управление на средствата от Eвропейските фондове при споделено управление. Центърът функционира в рамките на проект на община Видин, финансиран от Оперативна програма „Добро управление” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Снимки: Архив: Екипът на Областен информационен център-Видин на открита приемна в областния град, 16 май 2022 г.; Офис на ОИЦ-Видин.

 

Последни
Анкета
Ще оцелее ли правителствената сглобка до края на 2024 година?

Резултати