Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

Откриват паметна плоча на Йосиф Кенерлиджи в Белоградчик

  09.01.2023 17:40
Откриват паметна плоча на Йосиф Кенерлиджи в Белоградчик

В Белоградчик ще има още една историческа забележителност за туристите, която да напомня за миналото на града.

На 12 януари (четвъртък) 2023 г. от 13 ч. пред къщата, в която е живял видният минен предприемач Йосиф Кенерлиджи (ул. „Цоло Тодоров“ 15) ще бъде открита паметна плоча на признателност към него, по лична инициатива на председателя на Общински съвет - Белоградчик, Боян Минков и краеведа Иван Трифонов.

Идеята е да се отдаде почит към делото на английския индустриалец за развитието на града в началото на миналия век и най-вече за помощта му за запазването на Белоградчик в границите на България при определянето им след края на Първата световна война.

Ето какво споделиха организаторите преди откриването на плочата:

 „Винаги съм твърдял, че не бива да забравяме историята си, защото тя ни дава много поуки за настоящето. В Белоградчик отдавна не е обръщано внимание на паметниците, а са се случвали важни събития, които не бива да остават забравени. Затова решихме да се самоинициираме и да изкажем признателност от гражданите на Белоградчик към личността на Йосиф Кенерлиджи, без който градът е имало опасност да бъде определен за сръбски. Поръчахме плоча от висококачествен бял мрамор за фасадата на къщата, в която е останал до края на дните си. Желанието ми е поколенията напред като минават оттам да знаят кой е той и какво е направил за града. Имаме идея през годината да организираме и други инициативи за местните хора и гостите на Белоградчик.“, каза Боян Минков.

„Аз съм водил стотици туристи наоколо и знам с какво любопитство слушат за миналото. Хубаво е, че ще имаме още едно важно място, на което да им разказваме интересна случка, а каква е тя, ще споделя при откриването на плочата...“, допълни Иван Трифонов.

Поставянето на паметната плоча е част от новата визия на председателя на Общинския съвет за развитието на Белоградчик и популяризирането на туристическите му забележителности. Поканени са представители на медиите, граждани и гости от различни институции в цяла България.

Последни
Анкета
Къде ще посрещнете Нова година?

Резултати