Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Враца

Празник на българщина̀та сътвориха на Богоявление в Зверино

  06.01.2023 18:54
Празник на българщина̀та сътвориха на Богоявление в Зверино

Истинско тържество на българщина̀та сътвориха на Йордановден в мездренското село Зверино, където по случай големия християнски празник Св. Богоявление (Кръщение Господне) за седма поредна година беше извършен ритуал за спасяване на кръста, съчетан с мъжко хоро във водите на река Златица.

Честването на празника започна с литургия в параклиса „Рождество Богородично”, отслужена от енорийския свещеник отец Антон Петков. След богослужението от храма потегли литийно шествие, начело с иконата на Светото Кръщение, хоругви и развети национални знамена под звуците на родопски каба гайди, тъпани и пушечни изстрели.

На път към „Долната махала” участниците в шествието, заедно с ученици от СУ „Св. Климент Охридски“, поднесоха венец пред бюст-паметника на Христо Ботев в кв. Сѝвец, с което почетоха 175-ата годишнина от рождението на поета революционер.

Оттам тържеството на българщина̀та се пренесе на площада при „Пръстените“, където се извиха кръшни народни хора̀ в съпровод на музикантите от гайдарски състав „101 каба гайди” при НЧ „Христо Ботев-1871“ - Смолян и на солистката на Фолклорен ансамбъл „Родопа“ Златина Узунова.

При стечението на многолюдно множество на левия бряг на Искъра отец Антон отслужи Велик Богоявленски водосвет. Сред дошлите да уважат празника бяха кметът на Мездра Иван Аспарухов и председателят на Общинския съвет Яна Нинова.

„Тук, където водите на река Искър нежно докосват Стара планина, живее една традиция, оцеляла през вековете, каза в посланието си към присъстващите водещият на събитието Мирела Николова. Нейният нежен глас събира малки и големи, мъже и жени, свои и чужди, за да остане завинаги в мислите и сърцата им. Традиция, величествена като Балкана, буйна като Искъра, пазителка на минало и бъдеще. Традиция, съхранена от звуците на гайдите и тропота на мъжкото хоро̀. Традиция, събрала ни тук, до водата, за да сбъдне най-съкровените ни мечти и да ни ориса със здраве и благодат.“.

Тази година за „спасяването” на Светия кръст се хвърлиха повече от 40 мъже и младежи, родом от Зверино, пременени в народни носии. Пръв до Разпятието стигна 37-годишният строител Петър Тодоров, който пожела на всички най-вече да са здрави.  

Паметливи припомниха, че „спасители“ на кръста в предишните шест издания на Богоявленския ритуал в Зверино са: през 2017 г. - Владимир Петров, през 2018 г. - Ивайло Бояджиев, през 2019 г. - Цветослав Найденов, през 2020 г. - Стоян Петров, през 2021 г. - Емил Якимов, а през 2022 г. - Митко Ангелов.

По традиция кулминацията на честването на Йордановден беше магическото мъжко хоро, което се изви в река Златица под звуците на „Песен за Капитан Петко войвода” и на химна за Райна Княгиня „Кой уши байряка”.

Както подобава, накрая тържеството на съхранения български дух се пренесе отново на мегдана, с вечните като любовта към „всичко българско и родно” народни хора̀, които се извиха чак до икиндия в подножието на онемялата в захлас Ржа̀на планина.

Мирослав ГЕТОВ

Последни
Анкета
Къде ще посрещнете Нова година?

Резултати