Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Враца

Именник „спаси“ кръста на Богоявление в Мездра

  06.01.2023 18:21
Именник „спаси“ кръста на Богоявление в Мездра

За пръв път в честването на големия християнски празник се включиха ученици от градските училища

Със Златоустова Св. Литургия и Велик Богоявленски водосвет, отслужени в православния храм „Св. Георги Победоносец“ от енорийския свещеник иконом Данаил Цинцарски, започна честването на големия християнски празник Св. Богоявление (Йордановден) в Мездра. В края на богослужението присъстващите миряни бяха благословени от Негово Високоблагоговейнство и поръсени за здраве със светена вода.

По-сетне от храма към стария мост на река Искър тръгна литийно шествие, в което за пръв път се включиха и десетки ученици от градските училища. По традиция, установена през 20-те години на XX век и възродена след дългогодишно прекъсване в края на миналото столетие, край крепостта „Калето“ се събраха множество жители на града, за да съпреживеят „спасяването“ на Богоявленския кръст.

Тази година във водите на Искъра се хвърлиха четирима смелчаци. Най-съобразителен от тях се оказа 22-годипният Божидар Ватов, който е бивш възпитаник на Детско-юношеската школа на ОФК Локомотив - Мездра и днес има имен ден. На излизане от реката той пожела на всички да са здрави и успешни през новата година - и традицията да продължи.

Останалите участници в ритуала бяха 19-годишният хандбалист Милен Валентинов, който в момента се състезава за ХК Осъм - Ловеч, неговият бивш съотборник в ХК Локомотив - Мездра Александър Буров, на 22 г., и „ветеранът“ Николай Петков, на 53 г.

„Спасителят“ на кръста беше дарен със 100 лева от Църковното настоятелство при Храм „Св. Георги“, както и с икона „Кръщение Господне“ и бутилка червено вино от Община Мездра. Останалите смелчаци получиха поощрителни награди. Наградите връчиха отец Данаил и кметът на общината Иван Аспарухов.

Последни
Анкета
Къде ще посрещнете Нова година?

Резултати