Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Крими

ВОС остави в ареста мъж, обвинен в две престъпления

  05.01.2023 14:51
ВОС остави в ареста мъж, обвинен в две престъпления

Врачанският окръжен съд остави в ареста мъж, обвинен в две престъпления, свързани с наркотици

Троен състав на Окръжен съд – Враца остави без уважение въззивната частна жалба на обвиняемия В. Й. против определение на Районен съд – Враца, с което е оставено без уважение искането му спрямо него да бъде взетата по-лека мярка за неотклонение от наложената му "задържане под стража". Врачанският окръжен съд е потвърдил определението на Районен съд – Враца, като правилно и законосъобразно.

Срещу В. Й. е повдигнато обвинение от Районна прокуратура – Враца за две престъпления. Едното престъпление е, че на 24.10.2022 год., към 22.20 часа в Община Враца, път III-101, кръстовище с обходен път на гр. Враца, е управлявал лек автомобил „Хюндай И30“ след употреба на амфетамин, за което се предвижда наказание "лишаване от свобода" от една до три години и "глоба" от 500 лв. до 1500 лв.. Второто престъпление е, че в същия ден и час, и на същото място, без надлежно разрешително, в нарушение на Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, е държал високорискови наркотични вещества – 3 бр. алуминиеви сгъвки с канабис и 5 бр. полиетиленови пликчета тип „спейсбек“ с кетамин, с неустановено общо тегло към момента и на неустановена стойност. За това престъпление предвиденото в закона наказание е "лишаване от свобода" от една до шест години и "глоба" от 2000 лв. до 10 000 лв.

„Проследявайки движението на делото, следва да се отбележи, че до настоящия момент обвиняемият има общо задържане под стража по мярка за неотклонение на фаза досъдебно производство от почти 2 месеца и 6 дни следователно, не е изтекъл максималният срок за задържане, предвиден в разпоредбата на чл.63 ал.4 от НПК. Предмет на обсъждане в производството по чл. 65 от НПК е въпросът настъпила ли е промяна на обстоятелствата, при условията на които спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение "задържане под стража", считано от влизане в сила на последния акт на съда. Преценявайки въпроса за законността на продължаващото задържане, съдът намира, че и към настоящия момент са налице предпоставките за тази най-тежка ограничителна мярка“ – се казва в мотивите на съда.

Определението на Врачанския окръжен съд е окончателно.

 

Последни
Анкета
Къде ще посрещнете Нова година?

Резултати