Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Бизнес

„Булгаргаз” подписа газово споразумение с Турция

  03.01.2023 14:05
„Булгаргаз” подписа газово споразумение с Турция

Споразумението беше сключено по време на церемония в Гранитната зала на Министерския съвет

Българската държавна газова компания "Булгаргаз" подписа споразумение с турската държавна енергийна компания "Боташ" (BOTAŞ) за достъп до терминалите за втечнен газ (ВПГ) и газопреносната мрежа в Турция.

Споразумението беше сключено по време на церемония в Гранитната зала на Министерския съвет.

Документът бе подписан от ръководствата на "Булгаргаз" и "Боташ" в присъствието на служебния министър на енергетиката Росен Христов и турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

Споразумението ще е за срок от 13 години. 

"Днес е исторически момент. С подписването на споразумението получаваме достъп до терминалите и газопреносната мрежа на Турция. Благодарение на него осигуряваме възможността да закупуваме газ от всички световни производители и да го разтоварваме където ни е най-удобно. Този договор е първата крачка към сътрудничество между двете страни", заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов, след подписване на документа между двете страни.

"Той бе договорен буквално на Коледа и се подписва в първия работен ден на новата 2023 година, така че е едно голямо начало. Това дава възможност за взаимноизгодно сътрудничество в областта на енергетиката и е само първата крачка към едно мащабно сътрудничество", допълни той.

По думите на Христов през изминалата година сме имали сериозни проблеми с доставките заради недостига на инфраструктура и претоварването на терминала за втечнен природен газ Ревитуса, но сега съвместно този проблем се разрешава.

"Това споразумение е от европейско значение. Този договор е първата крачка към сътрудничество между двете страни", каза още министърът.

На 1 януари в интервю за БТА Росен Христов каза, че споразумението между България и Турция "на практика е договорено".

В края на миналата година служебният министър на енергетиката заяви, че очаква резервираният капацитет на терминалите за ВПГ да достигне 1 млрд. куб. м годишно.

Последни
Анкета
Къде ще посрещнете Нова година?

Резултати