Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Политика

Президентът връчи втория мандат на „Продължаваме Промяната”

  03.01.2023 11:34
Президентът връчи втория мандат на „Продължаваме Промяната”

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на номинирания за премиер от „Продължаваме Промяната” акад. Николай Денков. „Получавате този мандат в първия работен ден на новата година, когато традиционно си пожелаваме здраве, мир и благоденствие. Когато гледаме с надежда и очакване за повече, разум, диалог и разбирателство. Вярвам, че ще използвате времето да потърсите необходимата подкрепа”, каза президентът.

„Приемам от името на ПП този втори мандат с ясното съзнание, че задачата е изключително трудна. Ние сме убедени, че трябва да направим всичко, което е необходимо, за да съставим правителство”, каза от своя страна акад. Денков.

През последните седмици акад. Денков направи опити да намери подкрепа сред партиите в парламента за бъдещо управление. Заявката към момента е за кабинет на малцинството, заедно с „Демократична България”.

Подкрепа се търси около декларация, в която да са записани най-важните законопроекти пред това Народно събрание. От „Продължаваме Промяната” посочиха, че мандатът ще бъде върнат изпълнен, ако декларацията бъде подкрепена в пленарната зала.

След връчването на папката от „Продължаваме Промяната” имат 7 дни, в които да решат дали ще върнат втория мандат изпълнен, или не. Ако акад. Денков не успее да предложи кабинет, държавният глава ще има седмица да избере партия, която да получи третата папка.

 Заявката на втората политическа сила е да търси вариант за съставяне на кабинет на малцинството, заедно с "Демократична България".

 На 12 декември кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Николай Габровски върна на президента изпълнен първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, но парламентът отхвърли неговата кандидатура.

След връчването на папката "Продължаваме Промяната" имат 7 дни, в които да решат дали ще върнат втория мандат изпълнен, или не.

 След срещата ПП свиква среща с парламентарните групи в НС. На нея Денков ще представи декларация с приоритети на едно бъдещо редовно правителство. Те ще бъде внесена в Народното събрание и тази седмица трябва да бъде гласувана.

 Ако ПП събере подкрепа около тази декларация, ще предложи състав на правителство на малцинството. Ако такава подкрепа липсва, то те ще върнат мандата на президента неизпълнен.

 

Последни
Анкета
Къде ще посрещнете Нова година?

Резултати