Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Любопитно

Учени идентифицираха с дронове още 168 геоглифа на Наска в Перу

  02.01.2023 11:09
Учени идентифицираха с дронове още 168 геоглифа на Наска в Перу

Учени използваха дронове и изкуствен интелект, за да идентифицират още 168 геоглифа на Наска в Перу

Изследователи от университета Ямагата в Япония са идентифицирали 168 неоткрити досега геоглифи (линии или мотиви, начертани върху земната повърхост) в перуанската пустиня, на 250 мили южно от Лима. Тези новооткрити геоглифи са посочени като модели за линиите на Наска, колекция от земни рисунки на 2000 години, създадени от древната култура на Наска.

Въпреки че са били изследвани почти 80 години и са обявени за обект на наследството на ЮНЕСКО през 1995 г., линиите остават загадка за археолозите. До голяма степен неразличими от нивото на земята, те се виждат най-добре от въздуха. Изследователите от Ямагата разкриха новооткритите форми след две годишно фотографиране с дрон и проучвания с изкуствен интелект (AI), увеличавайки броя на известните геоглифи на Наска до 358.

Най-новите допълнения обхващат диапазон от трапецовидни шарки до изображения на птици, котки, змии и хуманоидни фигури. След като поиска разрешение от Министерството на културата на Перу, с помощта на местни археолози, екипът на Ямагата планира да състави план на цялата дължина и ширина на пустинния регион, в който се появяват илюстрациите.

Цивилизацията на Наска е конструирала тези древни живописни скици върху равен терен, като е премахвала скали, за да разкрие почвата отдолу, позволявайки контрастът между скалистата земя и недокоснатата пръст да създаде динамичен контур. Съдейки по глинени съдове, открити в близост до мястото, археолозите датират линиите в периода между 100 г. пр.н.е. и 300 г. след н.е. Въпреки че историците и учените все още не са сигурни относно първоначалната цел на рисункте, съществуват различни теории - някои предполагат, че те служат за астрономическа цел, докато други, че осигуряват визуално удоволствие за боговете, които гледат надолу към Земята.

Мацато Сакай, професор от университета Ямагата, който ръководи тези скорошни проучвания с помощта на дронове и изкуствен интелект, предупреди Ройтерс, че много перуански геоглифи са застрашени от унищожаване поради неотдавнашното разширяване на минното дело в археологическия парк.

Последни
Анкета
Какви мерки взимате за да се предпазите от грипа и вирусите?

Резултати