Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
България

От 1 януари 2023 г. се повишават изискваните възраст и стаж за право на пенсия

  31.12.2022 14:48
От 1 януари 2023 г. се повишават изискваните възраст и стаж за право на пенсия

От 1-ви януари 2023 г., се повишават изискваните възраст и стаж за придобиване право на пенсия за стаж и възраст, съобщи БНР.

Още през 2015 г. бе приета схемата, по която нарастват възрастта и стажът за пенсиониране и за двата пола.

Целта - жените и мъжете при трета категория труд да се пенсионират на една и съща възраст 65 години. Това ще е факт през 2037 година, като междувременно ежегодно нараства и изискваният стаж, докато достигне 37 години за жени и 40 за мъже.

За 2023 г. възрастта се увеличава с 2 месеца за жените и с 1 месец за мъжете.

Любомира Язаджиева – директор Дирекция "Пенсии" в Националният осигурителен институт  (НОИ) допълва:

"Жените трябва да имат вече навършена възраст от 62 години, кръгло, а за мъжете се изискват 64 години и 6 месеца. Необходим е положен осигурителен стаж от 36 години и 4 месеца за жените, а за мъжете – 39 години и 4 месеца. Така наречената пенсия при непълен осигурителен стаж, т.е. когато лицето няма достатъчно стаж, но е достатъчно да има най-малко 15 години действителен осигурителен стаж, той трябва да е навършил възраст от 67 години. Тук трябва да отбележим, че 67 години е пределната възраст за придобиването на това право на пенсия и тя няма да нараства повече през следващите години".

През 2023 г. се запазва и правото на ранно пенсиониране до една година преди навършване на нормалната възраст при наличие на изисквания стаж.

"Може да се ползва от жените, навършили възраст 61 години, при стаж 36 години и 4 месеца, както и мъжете на възраст 63 години и 6 месеца с наличен стаж от 39 години и 4 месеца. Напомням, че тази пенсия се отпуска пожизнено с намаление от 0,4% за всеки месец, недостигащ на лицето до общата пенсионна възраст", допълва Язаджиева.

 

Последни
Анкета
Къде ще посрещнете Нова година?

Резултати