Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Европа

Кристис отчете 8,4 милиарда долара продажби за 2022 г.

  27.12.2022 16:38
Кристис отчете 8,4 милиарда долара продажби за 2022 г.

Абсолютен рекорд на пазара на изкуство - Кристис отчете 8,4 милиарда долара продажби за 2022 г.

Това е абсолютен рекорд не само за Кристис, но и за пазара на изкуство.“ заяви на пресконференция Гийом Черути, главен изпълнителен директор на аукционната къща, за натрупаните 8,4 милиарда долара, през 2022 г. „Намираме се в предизвикателна макро среда, но тези цифри показват устойчивостта на пазара на изкуство.“

Продажбите от търгове възлизат на 7,2 милиарда долара от общите, а частните продажби на 1,2 милиарда долара. Повече от 45 000 лота са продадени от Кристис през годината със силен среден процент на продажба от 85%.

За разлика от Сотбис, която за първи път тази година съчета своите аукциони за недвижими имоти и класически автомобили с продажбите си на изящни произведения на изкуството и луксозни стоки, Черути отбеляза какви „пуристи” са в Кристис. Той заявява: „Тук се фокусираме върху изкуството и лукса, които са основният ни бизнес.“

Изящното изкуство и в частност произведенията от 20-ти и 21-ви век, допринесоха значително за крайния резултат на аукционната къща. Продажбите само в тази категория възлизат на 6,2 млрд. долара, което е ръст от 21% спрямо миналата година. Луксозните стоки са направили 988 млн. долара, което е ръст от 2%; класиките събират 789 млн. долара, което е с 37% повече спрямо 2021 г.; но азиатското изкуство е спаднало с 20% до 397 милиона долара.

Модната дума за 2022 г. е „колекции“. Черути описа търга за колекцията на Пол Г. Аллън, която донесе рекордните 1,6 милиарда долара (въпреки че всички произведения са продадени предварително чрез гаранции), като определящ момент за пазара на изкуство, за изкуството и за филантропията, въпреки че Кристис все още не са обявили кои благотворителни организации ще се облагодетелстват от продажбата.

Тази и други колекции от един собственик, като първата продажба, посветена на двойката художници Клод и Франсоа-Ксавие Лалан в САЩ, допринесоха за рязко покачване (73%) на продажбите в Америка, които натрупаха общо 4,55 милиарда долара. Кристис Франция събра около 500 милиона долара, най-високата сума досега, като колекциите, включително тази на модния дизайнер Юбер Живанши, отново събраха половината от приходите. Междувременно разходите в Азия намаляха с 20% до 833 милиона долара – не е изненадващо за година, която все още е помрачена от ограниченията на Covid, особено в Хонконг и Китай.

Независимо от това, азиатските колекционери все още се смятат за ключови за растежа, особено що се отнася до купувачите милениали, 40% от които идват от Азия през 2022 г. Като цяло, милениалите представляват 21% от глобалните купувачи и са генерирали 10% (172 милиона долара) от общата глобална покупка на съвременно изкуство, с популярни млади художници сред фаворитите, включително Матю Уонг, Ейдриън Гени и Анна Уайънт. Други 110 милиона долара са похарчени за часовници, бижута, чанти, маратонки и вино. Доказвайки силата на дигиталното, невероятните 89% от купувачите са пазарували чрез онлайн канали.

Тъй като клиентите търсят по-голяма сигурност на по-спокоен пазар, гаранциите са се увеличили с 86% спрямо 2021 г. (688 през 2022 г. спрямо 369 миналата година). Въпреки че, както отбелязва Черути, „гаранциите са много често в игра за партиди с по-висока стойност“, така че те „не са определящ фактор за високия процент на продажба“. Всъщност гаранциите представляват само 1,6% от всички лотове, продадени от Кристис тази година; през 2021 г. те са 0,9%.

Гледайки напред към 2023 г., Бен Гор, главен оперативен директор на Кристис, описва какво ще се случи като „въпрос за трилион долара“. Той отбеляза как фирмата се бори с инфлацията и войната в Украйна, наред с други насрещни ветрове. Но той също така заявява: "Силата на това, което правим - с колекции, с кураторство, със силен екип - ще ни преведе напред."

Последни
Анкета
Къде ще посрещнете Нова година?

Резултати