Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Бизнес

„АЕЦ Козлодуй” ЕАД подписа договор с Уестингхаус Електрик Швеция АВ

  22.12.2022 23:49
 „АЕЦ Козлодуй” ЕАД подписа договор с Уестингхаус Електрик Швеция АВ

„Днес е значим ден за българската ядрена енергетика. Правим мащабна крачка напред към сигурността и диверсификацията на доставките на свежо ядрено гориво за 5 блок на атомната електроцентрала”. Това каза министърът на енергетиката на подписването на договора между „АЕЦ Козлодуй” ЕАД и компанията Уестингхаус Електрик Швеция АВ за доставка на свежо ядрено гориво за 5 блок. Споразумението е сключено в изпълнение на съгласуваната с Агенцията по доставките (ESA) към ЕВРАТОМ програма на АЕЦ „Козлодуй”за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво и в изпълнение на решението на Народното събрание на Република България от 09.11.2022 г. за ускоряване на процеса за осигуряване на алтернативен доставчик. 
„Смело мога да заявя, че успешно завършихме поставените задачи. Изпълнихме поетия ангажимент към Европейската агенция за диверсификация на свежо ядрено гориво за 5 блок на атомната електроцентрала, при изцяло изгодни условия и при спазване на всички изисквания за ядрена безопасност”, подчерта енергийният министър. По неговите думи компанията Уестингхаус има ангажимент да изпълни комплексна доставка на свежо ядрено гориво за пети енергоблок на АЕЦ „Козлодуй”, което включва осигуряване на обогатения уранов материал, асемблиране на касетите и тяхната доставка на площадката на АЕЦ "Козлодуй”. На практика това е идентичен подход със сегашния модел на работа на централата, което  ще позволи по-лесното управление на целия процес. Европейските изисквания за диверсификация, към които централата последователно се придържа, са насочени към обезпечаване на сигурността на доставките на ядрени материали и услуги в ядрено-горивния цикъл за всички организации, опериращи атомни електроцентрали в рамките на Европейския съюз. Целта е гарантиране на непрекъснатата и безопасна работа на ядрените мощности, както и сигурността и надеждността при производството на електрическа енергия за населението и промишлеността на страните от Съюза.
Енергийният министър подчерта, че благодарение на проведената процедура икономическите условия по договора са значително подобрени в сравнение с получената оферта през месец юли. По думите на Росен Христов Уестингхаус ще предостави безплатно внедряване на тяхната система за вътрешнореакторен контрол. С цел гарантиране на ядрената безопасност, тази система ще бъде внедрена от следващата година и ще работи паралелно със сега действащата система. Това ще даде възможност на персонала да бъде обучен и технологията да бъде синхронизирана. „Положихме много усилия, за да осигурим безпроблемното и безопасното внедряване на новото ядрено гориво без прекъсване на работния процес на централата”, каза още министърът на енергетиката Росен Христов. Той обяви предстоящо подписване на идентичен договор с френската компания Фраматом за 6 блок, с което ще бъде приключена процедурата по диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за българската атомна централа от два независими източници.
Днешният договор бе подписан от Георги Кирков – изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”, и Азиз Даг – управляващ директор на Уестингхаус Електрик Швеция. По думите на Георги Кирков страната ни най-накрая е направила реална стъпка към диверсификацията на свежо ядрено гориво. От своя страна г-н Азиз Даг обяви, че подписването на договора е исторически момент за българската ядрена енергетика. „Вярвам, че сътрудничеството между АЕЦ „Козлодуй” и Уестингхаус ще донесе само ползи за българското общество”, каза още управляващият директор на Уестингхаус Електрик Швеция и подчерта 40-годишния експлоатационен опит на ядреното гориво, което компанията ще доставя за АЕЦ „Козлодуй”. 
На събитието присъстваха още Херо Мустафа – посланик на САЩ у нас, и Катарина Рангнит – посланик на Кралство Швеция в Република България.
Документът влиза в сила, след като бъде подписан от Агенцията по доставките към ЕВРАТОМ, и е за срок от 10 години.

 

Последни
Анкета
Къде ще посрещнете Нова година?

Резултати