Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Краезнание

Премиера на нова книга събра банатски българи

  20.12.2022 20:34
Премиера на нова книга събра банатски българи

Представянето на книгата на Алексанър Лавров "От Кипровец до Винга" в Регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца се превърна не само в повод да се съберат банатски българи и техните приятели, но и да протече приятен разговор за книгите, хората и паметта, за знанието и отговорността към идните поколения.

Новата книга за историята на банатските българи бе представена съвместно с  Изпълнителната агенция за българите в чужбина и Дружеството на банатските българи в България - Фалмис.

„От Кипровец до Винга” съдържа 13 статии, много илюстративен материал и източници. Предговорът е на Светлана Караджова, а редакторския екип включва Емилия Братанова ван Хартен и Йонка Първанова. Изданието представя пътя на банатските българи в миналото и опазването им като общност до ден днешен. Книгата “От Кипровец до Винга” се издава от Изпълнителната агенция за българите в чужбина и ще се разпространява напълно безплатно. В библиотеката бяха показани и издания за с. Винга на краеведа Иван Ранков.

Приятна изненада за участниците в срещата бе специално направената " от  Маринела Ангелова "саланкарена пита с маджунь от вингански сини сливи.

Последни
Анкета
Къде ще посрещнете Нова година?

Резултати