Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Политика

ВМРО Враца изрази подкрепа за македонския българин Любчо Георгиевски

  19.12.2022 21:46
ВМРО Враца изрази подкрепа за македонския българин Любчо Георгиевски

ВМРО Враца изрази подкрепата си за македонския българин Любчо Георгиевски. Той е председател на Културен клуб "Иван Михайлов" в гр. Битоля, Република Северна Македония. Клубът има за цел да съдейства за сближаването на гражданите на Република България и РС Македония. В разрез с това, през последните месеци клубът е подложен на безпрецедентна агресия, като певецът Ламбе Алабаковски извърши палеж на офиса, а скоро след ареста му беше освободен. Сега пък, прокуратурата на съседната държава се самосезира за публикация на Георгиевски във Фейсбук, като го обвинява в расизъм. По собствените му думи, в РС Македония се приема за расизъм и ксенофобия дори само да се определиш като българин.
Проявите на агресия към българите в западната ни съседка зачестиха, особено след като 47-то народно събрание отстъпи от българската позиция за еврочленството на РС Македония. Освен клубът "Иван Михайлов", същата съдба споходи и клубът "Цар Борис III" в Охрид, който беше изпотрошен, а след това и обстрелван с огнестрелно оръжие. Македонският парламент пък прие закон, забраняващ съществуването на НПО, които носят, според тях "фашистки" имена. По силата му, клубовете трябва да се преименуват, или да бъдат закрити. Заедно с това, в Благоевград беше открит македонски клуб "Никола Вапцаров", с претенцията, че той е, не български, а македонски поет.
Врачани демонстрираха подкрепата си за Георгиевски, като призоваха всички родолюбиви българи от цялата страна да се включат в защитата на хората с българско самосъзнание в Македония, за които омразата и репресиите продължават и през XXI век.

Последни
Анкета
Къде ще посрещнете Нова година?

Резултати