Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Бизнес

Заплатите в Lidl във Видин, Враца и Монтана значително по-високи

  16.12.2022 12:25
Заплатите в Lidl във Видин, Враца и Монтана значително по-високи

Заплатите в Lidl във Видин, Враца и Монтана значително по-високи от средните в сектора за трите общини

 Средната работна заплата на служителите на Лидл България във Видин, Враца и Монтана надхвърля средната заплата в сектор търговия за тези общини - със 128% за Видин, 97% за Враца и 62% за Монтана. Приносът на веригата към местните бюджети за 2021 г. възлиза общо на над 93 хил. лв. Това са само част от резултатите от втората оценка на икономическото въздействие от дейността на Лидл България за 2021 г. – Ефектът Lidl, изготвена от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Със своите общо 4 магазина в трите общини Лидл България е сред значимите работодатели и данъкоплатци в региона, допринасящи значително за развитието на местната икономика. Според анализа на ИПИ, средната заплата на служителите на веригата в община Видин е със 70% по-висока от средната изобщо в цялата община, в община Враца – 45%, а в община Монтана е с 23%. Подобна е позицията на Лидл България и спрямо средните заплати във всички 51 общини, в които веригата присъства, което я превръща в един от факторите, определящи местните пазари на труда. Особено силно е това влияние в по-малките общини, където разликата в заплатите е повече от два пъти в полза на Lidl.

Данните на ИПИ показват и конкретното въздействие от работата на Лидл България за местната икономика като устойчив данъкоплатец. За 2021 г. компанията е внесла под формата на местни данъци и такси в общинските бюджети на Враца - 55 700,07 лв., на Видин - 21 329,18 лв., и на Монтана -  16 180,04 лв., което се равнява съответно на 0,24% за Враца, 0,17% за Видин и 0,12% за Монтана. Общата сума на внесените данъци от компанията за 2021 г. в държавния и местните бюджети възлиза на 42,3 млн. лв.

„Гордеем се с резултатите от нашата дейност, потвърдени и от специалистите, и сме амбицирани да продължим да ги надграждаме и развиваме. Така Ефектът Lidl, както наричаме нашия принос към икономиката, ще има все по-голям смисъл и съдържание, а ползите за икономиката като цяло, но и по региони, ще са все по-значими“, каза Любомир Хърсев, административен и финансов директор на Лидл България.

Съвкупният принос към икономиката на страната от дейността на Лидл България за 2021 г. възлиза на 1,61 млрд. лв.  – ръст от 44% спрямо 2019 г. Освен лидерство в бранша по средни нива на заплащане, актуалната оценка на ИПИ за икономическото въздействие на веригата показва и значителен ръст при взаимодействието с българските производители и повишаване на плащанията за стоки от България, които са нараснали с 58% спрямо 2019 г. Измерването на цялостния отпечатък на компанията върху икономиката на страната бе направено за първи път през 2019 г. и стана известно като Ефектът Lidl.

За Лидл България

Lidl е най-голямата верига магазини за хранителни стоки в Европа. Част e от немската Schwarz Gruppe и присъства в 31 държави. В България Lidl стартира своята дейност през 2010 г. Днес компанията има 113 магазина в 50 града и над 4000 служители. Предимствата на специфичния бизнес модел, широката гама продукти с оптимално съотношение качество-цена и въвеждането на редица иновативни практики и модели, наложиха Lidl в България като смарт дискаунтър, предлагащ високо качество на добра цена, и компания, която подхожда честно, отговорно, с мисъл и грижа за своите клиенти, служители и партньори.

Последни
Анкета
Къде ще посрещнете Нова година?

Резултати