Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Политика

Президентът наложи вето на промени в Изборния кодекс

  14.12.2022 17:44
Президентът наложи вето на промени в Изборния кодекс

Държавният глава Румен Радев подписа указ, с който връща за ново обсъждане разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс, приет от 48-ото Народно събрание на 2 декември т.г. Това съобщиха от прессекретариата на Президентството. Радев налага вето заради част от приетите промени, които се отнасят до начина на гласуване и отчитане на изборните резултати.

В началото на този месец парламентът прие промени в Изборния кодекс. Беше върната възможността да се гласува по избор - с хартиена или с машинна бюлетина, гласуването да е зад паравани, а не в "тъмни стаички". Бюлетините от машинното гласуване да се броят от секционните избирателни комисии заедно с хартиените бюлетини, а протоколът от машината да не се прилага към този на комисията, бяха част от приетите промени.

"Ефективният контрол, упражняван от гражданите посредством избори, изисква доверие в изборните правила. Само тогава би се постигнала необходимата легитимност на избираните институции. Правото на парламента да променя изборните правила е форма на преоткриване на това така необходимо доверие, но не и когато се прави без обществено обсъждане, рискувайки да се постигне обратен ефект", се посочва в мотивите на решението на президента.

 

Последни
Анкета
Къде ще посрещнете Нова година?

Резултати