Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Краезнание

Представят книгата „От Кипровец до Винга“

  13.12.2022 19:02
Представят книгата „От Кипровец до Винга“

Регионална библиотека „Христо Ботев” във Враца представя книгата „От Кипровец до Винга”. Културното събитие ще се проведе в понеделник – 19 декември от 18 часа  до 19 часа в Читалнята на библиотеката- гр.Враца, ул. „Петропавловска” 43

Нова книга за историята на банатските българи представя Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца, заедно с Изпълнителната агенция за българите в чужбина и Дружеството на банатските българи в България - Фалмис.

„От Кипровец до Винга” съдържа 13 статии, много илюстративен материал и източници. Предговорът е на Светлана Караджова, а редакторския екип включва Емилия Братанова ван Хартен и Йонка Първанова. Книгата представя пътя на банатските българи в миналото и опазването им като общност до ден днешен - “От Кипровец до Винга”. Издава се от Изпълнителната агенция за българите в чужбина и ще се разпространява напълно безплатно. На представянето ще бъдат показани и издания за с. Винга на краеведа Иван Ранков, издадени в България от Александър Ловров.

Срещата ще се проведе на 19 декември от 18 ч. в отдел „Обща читалня” на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца.
Александър Антонов Лавров, който пише под името Ловров, е потомък на български родове от с. Винга в Банат, завърнали се в България в края на XIX в., след Освобождението. Роден през 1945 г. в с. Асеново, днес община Никопол, той се преселва със семейството си в Плевен. Днес живее във Враца и се радва на деца и внуци. През 2010 г. Ловров започва проучвания за предците си, като публикува две родови истории в поредицата „Родовата памет на банатските българи” на Дружеството на банатските българи в България и пише в сп. “Родознание” на Българската генеалогична федерация.
През следващите години авторът разширява обхвата на проучванията си.

И до днес той не спира да се бори за идеята за единството на общността и да засилва връзката на дружеството с българите от Винга в Румъния.

 

Последни
Анкета
Къде ще посрещнете Нова година?

Резултати