Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Политика

Натиск срещу Корнелия Нинова за Истанбулската конвенция

  07.12.2022 18:29
Натиск срещу Корнелия Нинова за Истанбулската конвенция

Натиск срещу Корнелия Нинова за Истанбулската конвенция - вече не е вице на Социнтерна

БСП да преосмисли позициите си срещу Истанбулската конвенция. Такъв силен външен натиск се оказва върху лидерката Корнелия Нинова в последните седмици, разкриха от "Позитано" 20.

Новият председател на ПЕС Стефан Льовен е изпратил писмо по повод отказа на българските социалисти да признаят Истанбулската конвенция, в което напомня, че другите партии в политическото семейство на левицата поставят въпрос за това БСП изповядва ли общите ценности и призовават да се предприемат действия срещу нея.

Скандал по темата се развихрил на конгреса на социалистическия интернационал в Мадрид преди дни, разкриха запознати. Нинова беше вицепрезидент един мандат и кандидатурата й беше издигната отново. Отлично информирани потвърдиха, че върху нея е упражнен натиск да се оттегли. След като отказала, без никаква процедура тя е заличена в списъка на кандидатите и изобщо името й не е било подложено на гласуване.

Причината е писмо на представителка на организацията на жените в социнтерна. В него се обяснява, че националното законодателство на България, което забранява ратификацията на Истанбулската конвенция, трябва да бъде преодоляно и не може да бъде извинение да се игнорират международните правила. А Нинова не е подходяща за вицепрезидент, защото е противник на конвенцията.

Заради противопоставянето на БСП и лично на Нинова ратификацията на Истанбулската конвенция не мина в Народното събрание. Тогава делегация на ПЕС пристигна в България в опит да накара "Позитано" 20 да отстъпи, но тя не го направи.

"Докато съм председател на БСП, ще защитавам мнението на хора, които са ме подкрепили, а то е против Истанбулската конвенция. Българската конституция защитава различните хора, но ратификация на Истанбулската конвенция в България е акт невъзможен. Докато съм председател ще отстоявам тази позиция с всички рискове и отговорности", е заявяваната позиция на Нинова.

Конституционният съд миналата година излезе с решение, според което пол трябва да се разбира само в неговия биологичен смисъл. 

"Поздравявам Конституционния съд. Откакто се занимавам с политика, най-големият натиск отвътре и отвън ми е оказван по тази тема - Истанбулска конвенция и налагане на джендър идеология. И до днес чувам обвинения, че БСП не е лява партия, щом не ги признава. Че съм променила характера на партията от лява в консервативна. Бях заклеймявана и оприличавана на Виктор Орбан, когато преди години призовах: “Пазете децата и семейството.” Знам, че това няма да ми бъде простено, но си е заслужавало цялото усилие." Това написа тогава Нинова във фейсбук.

Източник -  "24 часа"

 

 

Последни
Анкета
Къде ще посрещнете Нова година?

Резултати