Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

На Никулден във Видин запалиха светлините на сребърно кандило-кораб

  06.12.2022 18:26
На Никулден във Видин запалиха светлините на сребърно кандило-кораб

 На Никулден във Видин запалиха светлините на сребърното кандило-кораб в митрополитската църква

На 6 декември отбелязваме Деня на свети Николай Чудотворец, един от най-почитаните у нас православни празници. По този повод в едноименния храм на Видин бе отслужена тържествена света литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил. На нея присъстваха заместник-кметът на Община Видин Десислава Тодорова, секретарят на Общината Емилиян Енчев, представители на църковното настоятелство, на образователни институции и др.

 Видинският владика се обърна със слово към събралите се в храма миряни, в което се спря на изпълнения със себеотрицание, достойнство и смирение живот на големия светец, чийто празник честваме днес. И призова да се поучим от неговия начин на живот и сила на духа: „Да придобием тази благодат, която свети Николай ни показа, да се утвърждаваме в нашата православна вяра и да учим децата си на тази вяра и на добродетелите, които Бог ни е показал“.

Митрополит Даниил покани официалните гости по установена традиция да поставят запалени свещи в кандилото, изобразяващо кораб. То е изработено през XIX век и е подарък от видинския еснаф, състоящ се тогава от седем фамилии, колкото на брой са и светилниците в него.

След службата в храма, начело с Градския духов оркестър, потегли литийно шествие към централния понтон. На брега на река Дунав НВП Даниил отслужи водосвет и поздрави гражданите с големия християнски празник, с пожелание свети Николай Мирликийски Чудотворец да дарява здраве и благополучие. Той благодари на Община Видин за съдействието при провеждането на събитието, както и на всички останали съорганизатори.

В памет на загиналите моряци, рибари и търговци бяха хвърлени възпоменателни венци във водите на Дунав, а от Патриотичен клуб „Бдинци“ възпроизведоха изстрели. Пак по традиция, от катер на Гранична полиция в реката бе потопена трикратно икона с образа на светеца.

На присъстващите на празничното събитие бе раздаден курбан, както и осветени икони с лика на свети Николай.

Честването на Никулден по този начин се прави след двегодишно прекъсване зарази пандемията от коронавирус. Празникът е организиран от Видинска света митрополия, заедно със Сдружение „Усмихни се с нас“, Пристанище – Видин, със съдействието на Община Видин и с подкрепата на Фолклорна студия „Северняци“.

6.12.2022

Последни
Анкета
Къде ще посрещнете Нова година?

Резултати