Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Монтана

Предложение: Улица в Монтана да носи мето на Фердинанд

  02.12.2022 11:46
Предложение: Улица в Монтана да носи мето на Фердинанд

Проф. Стоянович предложи да бъде кръстена улица на цар Фердинанд в Монтана

Какво се случва в България  в първите 25 години от управлението на цар Фердинанд от 1887 до 1912 година изследва в монографията си „Фердинандеум” проф д-р Петър Стоянович. Днес той я представи пред читатели в Монтана, по повод предстоящата годишнина от обявяването на градския статут на общината.

През 1891 година управниците на Голяма Кутловица молят правителството  селището да получи градски статут и да носи името на княз Фердинанд. През ноември Народното събрание одобрява предложението, а на 2 декември българският княз издава указ, с който Кутловска голяма община се преобразува  в градска под името Фердинанд.

Това се случва в първите години от  управлението на бъдещия цар Фердинанд в България. Предстоят мирни години на развитие до 1912-та. Монографията на Стоянович описва  развитието на страната ни като  европейска държава с модерно въоръжена армия, съвременна архитектура, комуникации, железопътен и морски транспорт, култура, образование, науката и обществен живот.

Княз Фердинанд Сакскобургготски, макар и не единствено, има водеща роля  за европеизацията на България. Той е напълно подготвен за тази авантюристично дипломатична мисия, която му се предлага. Заслугата за това е на майка му принцеса Клементина, която заявява при откриването на железопътната линия от Ямбол за Бургас, че България получава княз, който тя е подготвила за крал на Франция. За това и още много други събития разказва новото научно изследване на проф. Стоянович - „Фердинандеум“, в обем от над 800 страници. То показва различните лица на българския владетел, управлявал най-дълго страната ни по време на Третата българска държава.

Според проф. Стоянович в Монтана поне една улица трябва да носи името на цар Фердинанд, както градът носи неговото име 53 години.

 

 

Последни
Анкета
Къде ще посрещнете Нова година?

Резултати