Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Здраве

Липсват денонощни аптеки и магистър-фармацевти в област Враца

  29.11.2022 23:29
Липсват денонощни аптеки и магистър-фармацевти в област Враца

Липсват денонощни аптеки и магистър-фармацевти стана ясно на проведеното заседание за приемане на Областна аптечна карта за област Враца

 На 28-ми ноември в Областна администрация Враца се проведе заседание на назначената от Министъра на здравеопазването междуведомствена комисия за разработване на Областна аптечна карта за област Враца. Заседанието беше председателствано от областния управител на Враца Георги Митов и в него взеха участие заместник областният управител Милчо Стефанов, зам.-директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Видинова, представители на РЗОК – Враца, на общините в областта, на Регионалната фармацевтична колегия и Българската асоциация за закрила на пациентите, експерти от Областна администрация – Враца.

    По време на заседанието Комисията обсъди и прие Областна аптечна карта за област Враца.

    За територията на областта необходимият минимален брой аптеки е 54 бр. Към момента броят на аптеките за областта – регистрирани /72/ и действащи /62/ е по-голям от необходимия минимален брой. Наблюдава се неравномерно разпределение на аптеките в общините, като в 4 от тях – Враца, Козлодуй, Хайредин и Оряхово те са повече от необходимия минимален брой, а в общините Мездра, Роман, Криводол и Борован – по-малко.

    С 44 по-малко от необходимия минимален брой са магистър-фармацевтите в област Враца, съобразно потребностите на населението. Във всички 10 общини на област Враца се отчита недостиг на магистър-фармацевти.

    Необходимият минимален брой помощник-фармацевти за област Враца е 117 бр. В община Враца броят на работещите помощник-фармацевти е по-голям от необходимия минимален брой, в 5 от общините – Бяла Слатина, Козлодуй, Мездра, Мизия и Оряхово – по-малък, а в 4 от общините /Борован, Криводол, Роман и Хайредин/ липсват към момента такива специалисти.

    Тревожен е фактът, че на територията на областта липсват аптеки в малките населени места, както и денонощни аптеки. Към момента работи една денонощна аптека на територията на област Враца, която е разкрита в гр. Враца. Необходимият за областта минимален брой аптеки с денонощно обслужване е 5 броя, е отбелязано в становището.

    В заключение комисията отчита необходимост да се предприемат нормативно обосновани действия за осигуряване на необходимия минимален брой магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, тяхното равномерно разпределение в общините, както и разкриване на необходимия минимален брой денонощни аптеки с цел гарантиране на достъп до лекарствени продукти и достъп до фармацевтични услуги и фармацевтични грижи на населението в област Враца.

 

Последни
Анкета
Къде ще посрещнете Нова година?

Резултати