Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Монтана

В Монатна избраха най-хубавото младо вино

  29.11.2022 15:00
В Монатна избраха най-хубавото младо вино

Кметът на Монтана Златко Живков обяви победителите в първия конкурс за младо вино, организиран от община Монтана дни преди 131 годишнина от обявяването на градския й статут.

Общо 12 участници представиха 29 проби от домашното си вино – червено, бяло и розе. Качеството на вината оцени жури, с председател инж. Даниел Недялков – гл. технолог на изба „Ново село”, членове инж. Иван Лазаров – кмет на Община Вършец и инж. Тодор Костадинов - собственик на шато в село Боровци.  Засекретеният регистър на пробите бе отворен от Росица Якимова – управител на ресторант „Косара” – домакин на събитието.

В категория „червено вино” най-хубавото е направено от Евгени Аврамов. Призьорът съчетава четири сорта грозде Мерло, Каберне совиньон, Каберне фран и Сира. На второ място в тази категория е виното на Иво Трендафилов, а на третото - на Лъчезар Луканов.

В категория  „бяло вино” първенец е секретарят на община Монтана Мариус Конов. Неговото вино е направено от един сорт грозде - Совиньон блан. На второ и трето място в белите вина са на Лидиян Миланов и на Николай Владимиров.

В категория „розе” за най-добро бе оценено виното на Николай Владимиров, направено от сортовете Сира, Каберне фран и Хамбургски мискет. На второ място в тази категория е Мариус Конов и на трето - Христо Петров.

„Това е любопитен конкурс, който за пръв път толкова рано провеждаме в Монтана и приветствам всички, които имаха куража да докажат че са най-добри, заяви кметът Златко Живков в приветствието си за към участниците. Той е убеден, че в Монтана се правят майсторски домашни вина.

„За мен водещото в производството на качествени вина е как се отглеждат лозовите масиви, заяви председателят на журито инж. Даниел Недялков. Той е главен технолог с близо 30 годишен опит навсякъде в страната, а от скоро в Ново село.

Извън конкурса другият член на журито инж. Тодор Костадинов представи произведени в неговото боровско шато  червени вина от сортове Рубин и Зарчин, които по всеобщо мнение са гордост за района.

 

Последни
Анкета
Къде ще посрещнете Нова година?

Резултати