Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Култура

Симфоничен концерт „Романтичните не-романтици“ във Враца

  28.11.2022 13:05
Симфоничен концерт „Романтичните не-романтици“ във Враца

Симфоничен концерт „Романтичните не-романтици“ ще се състои в Градска концертна зала във Враца на  2-ри декември  /петък/ от 19.00 часа.

Солисти са Надежда Цанова (пиано), Кремена Оксенкруг (цигулка), Александър Сомов (виолончело); Диригент - Христо Павлов

В програмата:
Лудвиг Ван Бетовен – Концерт за пиано, цигулка и виолончело;
Морис Равел – „Алборада дел грациозо“ & „Валсът“;

Билетите са в продажба в Билетен център "Гъбката" (до хотел "Хемус"), тел. 0896718303, 0899827060.

Заповядайте в билетния център и за информация относно новите абонаментни карти, със запазено място в залата, отстъпки, както и за книжка с програмата на Симфониета-Враца до края на годината.

Надежда Цанова е носител на много награди от национални и международни конкурси. 16-годишна прави своят дебют със Симфоничния оркестър на Харков, Украйна. Дипломира се с магистърска степен по пиано в НМА “Проф. Панчо Владигеров” - София, после специализира в Кралската консерватория в Брюксел, Белгия. Паралелно с това завършва и "Schola Cantorum" в Париж, където получава най-високото отличие - "Diploma Di Concert". Първата награда от международния конкурс за пианисти в Париж "Flame" през 2013 г. слага началото на международната ѝ концертна кариера. Осъществява концертни турнета в Япония, Китай, Испания, Португалия, Австрия и Германия. Получава покани да солира на симфонични оркестри в Харков (Украйна), Токио (Япония), Илинойс (Чикаго, САЩ), Адана (Турция), Регенсбург (Германия), камерния оркестър "Солистите на Залцбург" (Австрия), Симфоничния оркестър на БНР, Софийската филхармония и повечето български симфонични състави. Пианистка изнася солови рецитали в Италия, Белгия, Германия, Франция, Испания, Португалия, Австрия, Русия, Украйна, Турция, Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Япония, Китай, САЩ и др. Често инициира и участва в премиерни изпълнения на нови български произведения.

Кремена Оксенкруг в момента е директор на Сливенския симфоничен оркестър. Възпитаничка е на Музикалното училище в Бургас и НМА "Проф. Панчо Владигеров" - София. След завършването на музикалното си образование живее и работи за дълъг период от време в Италия. Цигуларката има успешна международна кариера - изнасяла е концерти в Италия, Белгия, Франция, Испания, Германия, Чехия, Словения, Черна гора и Русия. Има няколко издадени албума. Основател е на фестивала за барокова  и нова музика "San Martino a Natale" във Венеция, а понастоящем тя е и професор по цигулка в Кралската консерватория в Монс (Белгия).

Александър Сомов е любимец на българската публика. Роден и израснал в София, след завършването на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ той продължава обучението си във Висшето училище за музика и драма "Гилдхол" в Лондон при проф. Стефан Попов. През 1998 г. Сомов става първият източноевропеец – носител на Златния медал, най-високата награда на престижното учебно заведение. Лауреат е и на редица авторитетни награди от български и международни конкурси, високо ценен солист и камерен изпълнител. Канен е като гост-водач в Лондонската филхармония, Лондонския симфоничен оркестър, Шотландския и Английския камерен оркестър. В момента е водач на виолончеловата група в Страсбургската филхармония и професор в Академията на Страсбург.

 

Последни
Анкета
Какви мерки взимате за да се предпазите от грипа и вирусите?

Резултати