Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Политика

Предложение: Хартиената бюлетина срещу кода на машините?!

  26.11.2022 01:47
Предложение: Хартиената бюлетина срещу кода на машините?!

Свиленски: Кирил Петков ни предложи да оттеглим хартиената бюлетина срещу кода на машините

Скандал се завихри в парламента след признанието на Георги Свиленски, че БСП е била рекетирана от бившия премиер Кирил Петков, който предложил сделка на социалистите - те да оттеглят искането си за връщане на хартиената бюлетина, а пък той ще им даде кодовете за изборните машини.

Така за първи път публично става ясно, че "Продължаваме промяната" и лично нейният лидер Кирил Петков са имали достъп до софтуера на машините, което е драстично нарушение на закона и на честността и прозрачността на вота.

Това е и косвено доказателство за съменията, че вотът на последните парламентарни избори е бил манипулиран в полза на ПП, след като Кирил Петков е притежавал кода на машините.
„Ще ви кажа защо БСП иска този закон – защото вие откраднахте изборите.“ Така се обърна заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски към депутатите на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ от парламентарната трибуна по време на обсъждането на промените в Изборния кодекс.

„Защото вашият съпредседател и бивш министър председател, ето там отпред, дойде и каза: „Оттеглете закона и ще ви дам кодовете“, хвърли бомбата в залата Свиленски. И гневно продължи: "Кой е той, че ще държи кодовете на машините в България?" Ето за това, уважаеми колеги искаме промяна на закона“, подчерта Свиленски.

Но не стигна дотук. А даде заявка за задълбочаване на скандала. „Ето затова от една седмица ви предупреждавам, че ще ви кажа защо го правим, защо искаме връщането на хартиената бюлетина. Ако продължавате, утре ще ви кажа и други работи. Внимавайте какво говорите, внимавайте какво правите с БСП! Защото това, че стоим и мълчим, не значи, че не можем да говорим“, предупреди Свиленски, размахвайки пръст на втрещените депутати от "Продължаваме промяната".
„Сега казах само първото изречение, утре – второто, сряда и четвъртък ще е довършекът. На следващите избори ще останете само 15 души парламентарна група! И запомнете какво съм казал“, обърна се директно  Свиленски към „Продължаваме промяната“, които гледаха с изопнати лица.

И добави: „Българите ще гласуват с чужбина, членовете на избирателните комисии ще броят и никой повече няма да има право да държи кодовете на машините в България.“

„Г-жа Йорданова, обърна се Свиленски към ДБ, затова БСП държи на закона. Не заради вашите аргументи. Сигурно сте прави в това, което говорите. Понеже изборите бяха откраднати, понеже кодовете се държаха от един председател и в един премиер, ние това няма да го позволим. Българите ще гласуват с хартия, членовете на секционните избирателни комисии ще броят и никой няма да има право да държи кодовете в тази държава повече“, завърши той, обръщайки се към Надежда Йорданова от „Демократична България“. 

Реакция от страна на ПП дойде от дежурния Искрен Митев: „Не ни е страх от твърденията на г-н Свиленски. Ако се страхуват от кода, защо предлагат смесено гласуване?“. 
Объркан какво точно да говори и как да отбие удара Искрен Митев призова председателстващия Росен Желязков да извика в залата Георги Свиленски, който всъщност беше на мястото си, да каже каквото има да каже, защото от ПП не ги е страх от разкритията на ПП. 
„В тази сграда няма изповедалня“, заяви Росен Желязков в отговор на призивите на Митев.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обяви, че ще съди за клевета Георги Свиленски. Той нарече "лъжа" твърдението му, че е предлагал да даде на БСП кодовете срещу оттеглянето на техните промени в Изборния кодекс, които предвиждат връщане на хартиената бюлетина. И уточни, че кодът за машините за гласуване е в ЦИК.

"Дадох ви възможност да поправите една грешка, която мисля, че вие донякъде несъзнателно сте направили. Но с вашето изказване сега аз мисля, че вие сте готов да излъжете директно хората в тази зала. Следващата седмица ще подам иск срещу вас, както подадох и срещу г-н Борисов", каза от трибуната късно вечерта Петков.

"Всеки, който лъже за толкова важни неща, трябва да понесе своята отговорност и българският съд ще бъде арбитър за продължаване на тази тема", добави той.

"Моля да оттеглите твърденията си, за нещата, които съм ви казал. Аз ви казах, че сме готови да подкрепим всякакви предложения за одитиране на кода на машините, за да повишим заедно доверието на хората и очакваме реални предложения", заяви още бившият премиер.

Свиленски не се отказа от думите си. "Никога не съм си измислял и не съм говорил неверни неща от парламентарната трибуна", отвърна той.

"Казахте - оттеглете закона и ще имате отворените кодове - това съм чул, това сте казали, какво сте искали да кажете е съвсем друг въпрос. Има два реда депутати, които ви чуха. Това сте казал, това съм чул. Какво сте искал да кажете е друг въпрос", обърна се социалистът към Петков. "Защо 2 пъти настъпвате мотиката по един и същи начин, ще ви удари 2 пъти по един и същи начин", предупреди Свиленски.

Дебатите по Изборния кодекс продължават повече от девет часа. Депутатите се изказват по общо 16 параграфа, но не гласуват текстове. 

Източник: "Епицентър"

 

Последни
Анкета
Какви мерки взимате за да се предпазите от грипа и вирусите?

Резултати