Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Краезнание

Представиха 28 разработки за облеклото на Северозапада

  25.11.2022 23:54
Представиха 28 разработки за облеклото на Северозапада

Пътуване във времето с модните тенденции на традиционния костюм през 20. век, пресъздадоха участниците в деветнадесетата регионална краеведска конференция „По дрехите посрещат: Облеклото в Северозападна България – ХХ век – стил, традиция и мода”. Форумът се организира от Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца и Регионално управление на образованието - Враца.

В 28 разработки, краеведи, етнографи и изследователи от целия регион по атрактивен начин представиха облеклото от народната носия, през градското облекло, ателиета и работилници до фабриките и ученическата униформа.

„Основният акцент тази година е традиционният костюм - народната носия от Видин до Враца и от Дунав до Балкана - от Влашката сватба до цедилото в Дефилето. Градското облекло: от Дунав до Балкана сменяме с от Дунав до Темза с разработки от Видин, Враца и Оряхово. Обръщаме внимание на преминаването от ръчното към фабричното, от ателиета и работилници до фабриките с няколко разработки на колегите от Държавните архиви във Враца и Монтана.

Ученическото облекло е и тазгодишната провокация към младите. Униформата на Мъжката гимназия проучиха учители и ученици от Средно училище „Христо Ботев” – Враца и на живо пред нас представиха облеклото на нейните наследници. Адмирации за Надежда Златанова и нейните ученички от Професионална гимназия „Димитраки Хаджитошин”, които изработиха ученическите облекла върху манекените в нашата изложба.

Акцент са и детски облекла на читалището в Долна Кремена. Както и журналите – модните списания от различни периоди на ХХ век от фонда на Регионална библиотека „Христо Ботев” и читалището в Мездра”, обясни Калина Тодорова - краевед на Регионална библиотека – Враца.

Участниците са от целия Северозапад.

„Радостно е, че в годините краеведската конференция се разраства и се превръща в очаквано събитие. По традиция информацията представена тук ще съберем в книга, която да остане за поколенията”, каза директорът на библиотеката Силвия Павлова при откриването на форума.

Началникът на РУО – Враца Лорета Колева поздрави участниците и обясни, че „конференцията през годините се превръща в активен фактор при съхраняването на историята на града и региона. Поколения краеведи помнят и пазят тази съкровищница от знания и послания, и остават верни приятели на краеведското дело”.

За професионализма на организаторите и изследователите благодари и председателят на Общинския съвет - Враца д-р Владимир Христов, който изрази възхищение от големия брой деца и ученици, които всяка година взимат участие в изследванията.

 

Последни
Анкета
Харесват ли Ви изборните резултати за кметове и общински съветници?

Резултати