Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Враца

Започват коледно-новогодишните празници във Враца

  25.11.2022 00:04
Започват коледно-новогодишните празници във Враца

Община Враца посреща коледно-новогодишните празници с богата културна програма

Културната програма за предстоящите коледни и новогодишни празници бе представена от кмета на Община Враца Калин Каменов. „Това е една от най-пъстрите и наситени със събития програми. Благодаря на всички, които са ангажирани с организацията на проявите“, заяви Каменов.

Инициативите ще стартират в петък, 25 ноември, с откриване на ледената пързалка. В програмата по откриване на съоръжението са включени демонстрации по фигурно пързаляне, огнено шоу и празнична заря. През целия следващ месец ледената пързалка ще бъде домакин на редица мероприятия, сред които състезания по хокей, уроци по фигурно пързаляне и други.

За първа година светлините на коледната елха на пл. „Христо Ботев“ ще бъдат запалени на 1 декември. На празника Дядо Коледа ще пристигне с файтон. В същия ден ще бъде дадено и началото на ежегодния конкурс за коледна украса, в който могат да се включат граждани, фирми, организации и институции.

Навръх християнския празник Никулден, на пл. „Христо Ботев“ ще се състои празничен курбан за здраве и благотворителен базар на Никулденски шарани, приготвени от работещите в детските заведения. Тази година събраните средства ще бъдат дарени за лечението на Калин. В подкрепа на каузата се включват и от Младежки център – Враца, които ще организират коледен благотворителен базар.

Други традиционни събития са Празникът на врачанските вина, ракии и мезета и коледарското шествие, което ще премине с наричания за здраве и берекет от Сувенирната палата до пл. „Христо Ботев“. В празничния ден на Рождество е предвидена среща с Дядо Коледа и коледен концерт на Юри Крумов и Ива Крумова.

За първи път ще бъде отбелязан Денят на бащата. На 26 декември на пл.„Христо Ботев“ ще се организират игри за деца и родители с предвидени награди.

В програмата за предстоящите празници са включени концерти на Духовия оркестър при НЧ „Развитие – 1869“, ПТС „Хемус“ и Детски танцов състав „Радост“. На 23 декември ще се състои концерт на група „СкандаУ“ под надслов „Безопасна ваканция“, организиран от Превантивно-информационен център – Враца. Предвидени са и театрални постановки. На 17 декември ще бъде представена комедията „Женско царство“ на театър „Искри и сезони“. Входът за събитието е свободен. За малките жители и гости на Враца е предвидена куклена пиеса „Тримата снежковци“, която ще се играе на сцената на пл. „Христо Ботев“ на 24 декември. Децата от училищата и детските градини ще изнесат празнични концерти на пл. „Христо Ботев“ и в градската концертна зала.

Община Враца организира посрещане на Новата 2023 година на пл. „Христо Ботев“, където в полунощ ще започне празничен концерт на Светлин Миланов и Духов оркестър при НЧ „Развитие – 1869“. За първи път, в първия ден на 2023 г. ще се състои сурвакарски празник и отбелязване на Васильовден. Каним всички деца, със своите сурвачки, и всички граждани и гости на града да се включат в празника от 13:00 ч. на пл. „Христо Ботев“.

Културната програма се организира от Община Враца със съдействието на Младежки център – Враца, Младежки дом – Враца, НЧ „Развитие - 1869“ и Представителен танцов състав „Хемус“.

Тази година на пл. „Христо Ботев“ ще бъдат разположени 16 къщички. В тях български търговци и производители ще предлагат коледни сувенири, украси и играчки, храна и напитки: пица на пещ, бургери, сладкиши, палачинки, гофрети, шипков мармалад, белгийски шоколад, шоколадови бонбони с боровинки, лимон и др., шоколади със сушени плодове, био храни, билкови кремове и козметика, сиропи, тахан, чай и вина в т.ч. и греяно вино, дърпан кашкавал, мезета – биволски и телешки луканки и суджук, бабек, конски деликатеси и др.

За гостите на Коледния базар отново ще бъде разположена къщичка за снимки, която пресъздава традиционна вечеря на Бъдни вечер, както и коледен карусел и виенско колело.

Последни
Анкета
Харесват ли Ви изборните резултати за кметове и общински съветници?

Резултати