Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Враца

Врачанската света митрополия отбелязва Въведение Богородично

  21.11.2022 12:43
Врачанската света митрополия отбелязва Въведение Богородично

Врачанската света митрополия кани на архиерейска света литургия и празничен концерт по повод Въведение Богородично        

На 21 ноември Православната църква отбелязва един от големите празници в годината – Въведение Богородично. По този повод днес в 9 ч. в град Враца, в митрополитския храм „Св. Николай Мирликийски“ ще започне архиерейска света литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий. В богослужението ще вземат участие и свещеници от града. Вечерта от 17.30 ч. в Младежкия дом във Враца ще се състои празничен концерт. Той ще започне с кратка беседа, посветена на Въведение Богородично, която ще изнесе Врачанският митрополит Григорий. В концерта ще участват Дамски хор „Враца“, Православният мъжки хор за източно пеене „Св. Наум Охридски“ – София и приятели. Съорганизатори на събитието са Врачанската света митрополия и Младежки дом – Враца.

Врачанската света митрополия кани врачани и гостите на града да вземат участие в тази духовна радост.

На Въведение Богородично Православната църква отбелязва едно събитие от живота на Света Дева Мария. Когато тя навършила 3 години, праведните й родители – светите Йоаким и Анна – изпълнили обещанието, което дали пред Бога. Те я завели в Йерусалимския храм и я посветили на Бога, както били обещали още преди раждането й. Преданието разказва, че когато стигнали пред църквата малката Мария сама изкачила всичките 15 стъпала. Там я посрещнал първосвещеникът Захария, който въвел Мария в най-святото място в храма, наричано „светая светих“.

От 1929 г., с решение на Светия Синод на Българската православна църква, празникът Въведение Богородично е определен и като Ден на християнското семейство и православната младеж.

Последни
Анкета
Харесват ли Ви изборните резултати за кметове и общински съветници?

Резултати