Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Европа

Европейските марионетки на САЩ тласкат континента в бездната

  20.11.2022 23:21
Европейските марионетки на САЩ тласкат континента в бездната

Тъмните векове ни предстоят: Европейските марионетки на САЩ тласкат континента в бездната

С присъщата си цикличност историята връща Европа в тъмните векове. В буквалния смисъл.

 През зимата европейците вероятно ще се сблъскат с постоянни прекъсвания на тока, за да ограничат потреблението си, ще се наложи да виждат как градовете им потъват в мрак.

Целият свят ще може да наблюдава ужасните последици за Европа, причинени от атрофията на европейския политически елит, който пожертва основните блага, необходими за поддържане на живота на населението. Трансатлантическата солидарност, насочена към защита на демокрацията в Украйна, се превърна в твърде скъпо „удоволствие".

Рязкото повишаване на цените на енергията, причинено от намаляването на вноса на руски газ, перспективата за деиндустриализация, загубата на работни места, изострянето на социалните проблеми и дори вероятността от истинска гражданска война - това са актуалните проблеми за почти всички страни от еврозоната днес.

В същото време по-голямата част от населението свързва енергийната и финансова криза със санкционната политика на страните от ЕС срещу Русия.

Народите на Европа са наясно, че дори антикризисните мерки за подкрепа, прилагани от правителствата в подобни условия, не са ефективни - например в Италия цената на газа се увеличи с 97%, а в ЕС и Обединеното кралство средната цена на дребно на газ за киловатчас удвои стойността си.

Европейският ентусиазъм относно подкрепа на Украйна е обратно пропорционална на разходите за живот, според Bloomberg. Цифрите показват, че Европа се доближава до колапс. Европейците ще оцелеят само, ако се случи чудото да има топла зима. Но западната преса все повече насочва вниманието на гражданите на Европа към факта, че те няма да изпитат фатални последици през тази, а през следващата зима. Тя ще бъде критична.

Това предизвиква паника не само сред бедните, но и сред представителите на другите социални групи, средната класа, която скоро също ще трябва да изпита глад, студ и тъмнина - това са спътниците на проукраинския дневен ред.

Обществената паника избликна в бунтове в големите европейски градове. Вълна от протести вече премина през Атина, Варшава, Прага, Берлин и Париж. Социалната ескалация ще разклати значително политическата система на страните от ЕС, убедени са анализаторите на Асошиейтед прес. След Молдова протестите заляха и Румъния: в Букурещ хората масово изразиха недоволството си от факта, че прекомерните цени на основните стоки вече са изпратили огромна част от работещото население под прага на бедността.

Французите, според Euronews, искат по-високи заплати в съответствие с инфлацията.

Чехите по време на масовите протести призоваха правителството да преговаря с Русия, за да се постигне споразумение за доставките на газ, както съобщи „Ройтерс". Синдикатите стачкуват в Италия, Германия и Великобритания, съобщава France24.

И накрая, нека добавим тревожните, но реални анализи на The American Conservative.

Рискът от гражданска война през последните години далеч не беше на последно място в европейския дневен ред, което бе предизвикано от ръста на радикалните ултрадесни групировки и бежанците. Енергийната криза и фактическото обедняване на почти всички слоеве от населението на фона на настоящата тотална рецесия неизбежно ще доведе някога проспериращата Европа до бездната.

Колкото по-бързо се опомни европейското правителство, толкова повече шансове има да спаси вече мислещото в правилната посока население. Времето е малко, но все още го има.


Източник: worldtoday.bg

Последни
Анкета
Харесват ли Ви изборните резултати за кметове и общински съветници?

Резултати