Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
КДК

Петър Доневски представи нова книга в КДК

  18.11.2022 17:57
 Петър Доневски представи нова книга в КДК

Писателят Петър Доневски представи в Клуба на дейците на културата във Враца най-новата си книга „Земя в реални граници”.

В книгата са публикувани разкази, чиито герои са истински и живеят и днес на територията на община Бяла Слатина. Времето, в което се развива действието са последните 30 години преход, ликвидацията на социалистическите селскостопански структури, връщането на земята в реални граници, формирането на нови социални пластове.

„Гневните и откровени публицистични нотки в разказите на Доневски подсказват, че той не се явява като наблюдател на описваната днешна действителност, а е пряк участник в горнилото на живота с високо гражданско съзнание. Неговите разкази излъчват тих лиризъм и човешка топлота, облъхана с обич към природата, към животинския свят и към птиците.“ – пише Христо Черняев в отзив за книгата на Доневски.

В литературната среща със свои мнения за книгата се включиха Ботьо Гарвански, Атанас Пенков и Ивана Захариева.

Петър Доневски е роден през 1938 г. в село Търнак, община Бяла Слатина. Автор е на повече от 300 очерка, репортажи и разкази за проблемите на селото, както и на прозаичните книги „Тихи вечери край Скът” (2000), „Дива кръв” (2002), „Лудо време” (2003), „Залези в равнината” (2005), „Уморени пътища” (разкази, 2010), „На село зреят черешите” (2013) и др.

 „Земя в реални граници” е неговата 12-та книга.

 Доневски е член е на Съюза на българските писатели.           

Героите от  неговите 12 книги са пъстра галерия от индивидуалности, със свои мечти, съдби и лични драми.

За своето творчество Петър Доневски е получил много грамоти и отличия- от ръководните институции в Бяла Слатина и от Съюза на българските писатели.

 

Последни
Анкета
Харесват ли Ви изборните резултати за кметове и общински съветници?

Резултати