Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

В Капитановци честваха 95 години читалищно дело

  13.11.2022 21:01
В Капитановци честваха 95 години читалищно дело

Заместник-кметът на Видин Борислава Борисова бе гост на празника, с който в едно от най-големите населени места в Общината отбелязаха 95-годишнината от създаването на своето читалище. Хубавият повод събра в салона на Народно читалище „Самообразование - 1927“, село Капитановци бивши и настоящи самодейци, както и много жители на населеното място. Сред присъстващите бе и кметът на Капитановци Десислава Венелинова.

Заместник-кметът на Община Видин поздрави от името на кмета д-р Цветан Ценков и от свое име ръководството на читалището и самодейците по случай значимата годишнина. „Радостно е, че почти цял век Вие, жителите на село Капитановци, зад винаги отворените врати на това читалище, съхранявате жив духа на Вашето родно място. Пожелавам Ви здраве, благополучие и успехи в благородната читалищна дейност“, каза Борисова. И връчи на председателя на НЧ „Самообразование - 1927“ Ягодинка Ценкова поздравителен адрес от видинския кмет.

В словото си председателят на читалището припомни ключови моменти от историята на културния институт. „Изминалите 95 години ни дават самочувствие, че в тези трудни времена читалищното дело продължава. За тези 95 години технологиите се развиха много, но въпреки това читалищното дело не угасна, а дори просперира“, отбеляза Ценкова. Тя благодари на самодейците и техните семейства, както и на всички, които в годините назад са помагали на читалището, че поддържат жив „огъня“, запален преди 95 години.

 Днес Народно читалище „Самообразование - 1927“ е духовно и културно средище, в което деца и младежи, както и техните родители и дори баби и дядовци заедно пазят традициите, обичаите и фолклорното богатство на родното си място. На празничния концерт за пореден път самодейците от съставите при читалището демонстрираха на сцена красотата на българския фолклор. Участие в концертната програма взеха и самодейци от читалищата в селата Сланотрън и Винарово, както и от Народно читалище „Светъл ден-2009 г.“, град Видин.

13.11.2022

Последни
Анкета
Къде ще посрещнете Нова година?

Резултати