Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

Община Видин и исторически музей с награди „Чудесата на България“

  11.11.2022 18:53
Община Видин и исторически музей с награди „Чудесата на България“

Община Видин и Регионалният исторически музей с награди „Чудесата на България“ за 2022 година

Отличията се дават по повод дейностите на откритите археологически разкопки на античния град Бонония. Наградите бяха връчени на кмета на Видин д-р Цветан Ценков и на директора на Регионалния исторически музей Христина Кирилова от проф. Христо Смоленов по време на форума „Бранд България – докосни чудесата“, който се състоя днес в София.

Събитието се организира от националната кампания на медия „Стандарт“ „Чудесата на България“, по повод 30-годишнината на медията, в партньорство с Националния борд по туризъм. Това е втората международна конференция от поредицата "Култура и бизнес заедно в дигиталния свят“.

„Старопрестолен Видин, който се гордее със своята многопластова история, със забележителните си исторически и културни паметници заслужава блестящо бъдеще. Моите и на общинското ръководство усилия са той да влезе в защитените градове на ЮНЕСКО и вярвам, че това наистина ще се случи, особено след връчването на тази престижна награда“ – заяви д-р Цветан Ценков, след като прие приза.

Форумът „Бранд България“ се проведе със специалното участие на Илияна Йотова - вицепрезидент на България и патрон на кампанията „Чудесата на България“, Мария Габриел - еврокомисар, комисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта и Пийт Яспърт, вицепрезидент на „Европа Ностра“, европейски партньор на кампанията „Чудесата на България“. На конференцията присъстваха председателят на Народното събрание Вежди Рашидов, служебният министър на туризма Илин Димитров, заместник-министрите на туризма и на културата проф. Мариела Модева и доц. Пламен Славов, представители на държавната и местната власт, на бизнеса, на неправителствени организации, учени и др.

С връчените награди за откритите разкопки на антична Бонония се цели да бъде фокусирано вниманието върху значимия археологически обект и той да бъде включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Годишните награди „Чудесата на България“ отличават най-добрите проекти за дигитализация, популяризиране, опазване, съхранение, развитие на културното наследство, най-значимите археологически открития, както и най-добрите проекти по Плана за възстановяване и устойчивост.

11.11.2022

Последни
Анкета
Харесват ли Ви изборните резултати за кметове и общински съветници?

Резултати