Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Образование

Още 11 студенти в стипендиантската програма на АЕЦ “Козлодуй”

  11.11.2022 15:39
Още 11 студенти в стипендиантската програма на АЕЦ “Козлодуй”

Нови 11 студенти бяха одобрени за стипендианти на АЕЦ „Козлодуй” в тазгодишната кампания по програмата на централата за предоставяне на стипендии на изучаващи ядрени специалности в Софийски университет (СУ) „Св. Климент Охридски” и Технически университет (ТУ) – София.

Седем от новите стипендианти са записали първи курс като бакалаври – шест от тях са избрали специалност „Топлоенергетика и ядрена енергетика” в ТУ – София, а един е стартирал обучението си по „Ядрена техника и ядрена енергетика” в СУ „Св. Климент Охридски”. Изискванията към тях включват висок успех от завършеното средно образование и обучение в редовна форма. В стипендиантската програма се включиха и четирима бъдещи магистри – трима от тях са в магистърската програма „Ядрена енергетика” в ТУ – София, а един е избрал СУ „Св. Климент Охридски” и предлаганата там специалност за магистри „Ядрена енергетика и технологии”.

Предоставяните стипендии са в размер на 1000 лв. на семестър до завършване на съответната образователна степен. Пакетът от предимства за стипендиантите се допълва от опцията за участие в платените летни стажове и от възможността след приключване на своето обучение младите хора да дадат старт на кариерата си в атомната централа.

Ефективността на стипендиантската програма се доказва от факта, че 13 младежи – бивши стипендианти на компанията, вече са част от експертните екипи на Дружеството. С това се гарантира съхраняването на натрупаните ценни професионални знания и умения и успешното им предаване на следващите поколения енергетици, които да осигурят безопасната работа на ядрените блокове в дългосрочен план.

 

Последни
Анкета
Харесват ли Ви изборните резултати за кметове и общински съветници?

Резултати