Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Спорт

Треньорът по хандбала в Мездра - Емил Николов, навърши 70 години

  11.11.2022 15:07
Треньорът по  хандбала в Мездра - Емил Николов, навърши 70 години

На 11 ноември 2022 г. един от Апостолите на хандбала в гр. Мездра - Емил Николов, навърши 70 години. По този повод кметът на общината Иван Аспарухов изпрати поздравителен адрес до юбиляря.

Скъпи Емо,

Приеми най-сърдечни поздрави от името на местната спортна общност, на ръководството на Община Мездра и лично от мое име по случай твоята 70-годишнина, пише в поздравителния адрес.

Юбилеите са повод за равносметка, а при теб тя е изпълнена с удовлетворение от постигнатото и заслужена гордост. Ти си част от богатата спортна история на нашия град и община, от нейната вечна златна съкровищница.

Искам специално да изтъкна твоите изключителни постижения като треньор. Сред тях се открояват участието - цели пет сезона! - на представителния женски отбор на ХК „Локомотив“ в най-високото ниво на българския хандбал - „А“ РХГ, както и многобройните успехи на национално и международно ниво на детско-юношеските формации на клуба - момчета и момичета, юноши и девойки младша и старша възраст.

Нещо повече: благодарение на твоята безкрайна обич към децата, трудолюбие и всеотдайност, които са пример за подражание и вдъхновение, ти успя да запалиш у стотици млади хора неугасващата искра на любовта към спорта.

Позволи ми да изразя признателността на Спортна Мездра към теб - за твоя принос за развитието на хандбала и на спорта като цяло. Бъди здрав, жизнен и все така неуморим в своята треньорска дейност, която всички ние високо ценим!

ЧЕСТИТ 70-ТИ РОЖДЕН ДЕН!

С уважение:

ИВАН АСПАРУХОВ,

Кмет на община Мездра

***

Емил Николов е роден на 11 ноември 1952 г. в гр. Мездра. 

Завършва основно образование в ОУ „Христо Ботев“ (1966 г.), средно - в Политехническа гимназия „Димитър Благоев“ (1970 г.), полувисше - в ПЖИ „Тодор Каблешков“ (1973 г.) и висше - във ВИФ „Георги Димитров“ (НСА „Васил Левски“), треньорски профил (1992 г.).

Започва да тренира още като ученик през 60-те години на миналия век при пионерите на хандбала в Мездра Надежда Ганчева и Димитър Лазаров. Като курсант (1970-1973 г.) играе в ПЖИ и Локомотив - София в „А“ РХГ, а от 1973 г. до 1997 г. е вратар на мъжкия отбор на ЖСК-Металург, Локомотив и Елмаз - Мездра в „Б“ РХГ.

От 1983 г. до 1997 г. е треньор на женския тим на ДФС Локомотив, впоследствие - ЗТЕ (Завод за телефонни елементи) и Елмаз - Мездра, в „Б“ и „А“ РХГ. Под негово ръководство мездренки влизат на два пъти в „А“ РХГ (1988 г. и 1991 г.) и записват пет сезона (1988/89, 1991-1995 г.) в най-високото ниво на българския хандбал.

От 1997 до 2017 г. е треньор в Детско-юношеска школа на ХК Елмаз, преименуван през 2007 г. на ХК Локомотив - Мездра, а в определени периоди е наставник също на женския и мъжкия отбори на клуба в „Б“ РХГ.

Водените от него детско-юношески формации - момчета и момичета, юноши и девойки младша и старша възраст, са многократни призьори в Държавните първенства в различните възрастови групи и във финалите на Ученическите спортни игри, представят успешно България и на редица международни турнири.

Отскоро отново тренира деца - родени 2011, 2012 и 2013 г.

Професионалната му кариера допълва работата му в системата на БДЖ, където заема различни длъжности, включително като ръководител движение и началник на жп гара Мездра-юг.

Семеен е, има две дъщери, двама внуци и една внучка.

 

Последни
Анкета
Харесват ли Ви изборните резултати за кметове и общински съветници?

Резултати