Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Култура

Спасителни археологически проучвания на пътя Мездра - Ботевград

  10.11.2022 17:31
Спасителни археологически проучвания  на пътя  Мездра - Ботевград

В разгара са спасителни археологически проучвания по трасето на скоростния път Мездра - Ботевград

В разгара са спасителни археологически проучвания на два обекта по трасето на скоростен път І-1 (Е-79) Мездра - Ботевград, който се изгражда в момента. Единият от обектите е в землището на село Дърманци, а другият - в землището на село Лютидол. Разкопките, в които участват археолози от Враца, Плевен, Монтана и Видин, се финансират от Агенция „Пътна инфраструктура”.

Ръководител на теренното проучване на обект №4 в землището на с. Дърманци е археологът Георги Ганецовски, директор на Регионален исторически музей (РИМ) - Враца, а заместник-ръководители - неговите колежки д-р и. н. Вивиана Митева, тафоном, и Петя Аспарухова, уредник в отдел „Археология“ на РИМ - Монтана. Помагат им около 60 общи работници.

Върху площ от над 20 000 кв. м археолозите проучват структури от ранната желязна епоха (началото на I хил. пр. Хр.), от късно тракийския период и българското средновековие. Извършва се геофизично заснемане на обекта, както и тримерно документиране и фотограметрия на всички открити археологически материали.

По време на разкопките екипът на Ганецовски попадна на интересни находки. Сред тях са кремъчни остриета, железни предмети от военно снаряжение и битова керамика от различни исторически периоди. Любопитство будят няколко обредни ями, датиращи от раннобронзовата, къснобронзовата и римската епохи.

Най-впечатляващият артефакт е средновековен бронзов пръстен с изображение на орел в хералдическа поза (пръстен печат).

Спасително археологическо проучване се извършва и на обект №5 по трасето на скоростния път Мездра - Ботевград в землището на с. Лютидол. То се осъществява от екип с ръководител Александра Петрова, уредник в отдел „Археология“ на РИМ - Враца. В рамките на площта за проучване до момента са установени структури и материали от две епохи - преходен период от енеолита към бронзовата епоха и късната античност.

Спасителните археологически проучвания на двата обекта, които имат за цел опазване на културно-историческото наследство, започнаха през м. октомври и ще продължат до началото на м. декември. Те са продължение на идентични проучвания на три археологически обекта по трасето на същия инфраструктурен проект, които бяха извършени през миналата година отново в землищата на селата Дърманци и Лютидол. Разкопките ще бъдат подновени напролет.