Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Бизнес

Немски концерн инвестира в българските си кадри

  27.10.2022 19:27
Немски концерн инвестира в българските си кадри

Свободните ръководни позиции в производствените отдели на „Либхер“ се заемат единствено от вътрешни специалисти

Как един инвеститор в България се справя с липсата на кадри, притежаващи необходимите знания и умения за неговия производствен процес? „Либхер-Хаусгерете Марица“ вече 15 години дава пример - „отглежда“ си сътрудниците. Не работници, а сътрудници нарича немската компания своя персонал /над 2000 човека/, защото целият екип, всички заедно, си сътрудничат в създаването на вдъхновяващи продукти - иновативни хладилници и фризери.

„Свободните ръководни позиции в производствените ни отдели се заемат единствено от вътрешни кадри, с идентифициран потенциал и желание за развитие и позитивна нагласа“, казва Красимир Кирков, ръководител отдел „Управление на човешките ресурси“. И конкретизира, че в завода в Тракия икономическа зона имат вътрешна програма за изграждане на собствени технически кадри – след предварителна селекция подпомагат финансово колеги на различни етапи от следването им в технически специалности – Машиностроене, Автоматизация, Хладилни техника, Компютърни системи и технологии, Топлотехника и др. с дългосрочната цел да запълват отворените си инженерни позиции отвътре. От години в предприятието на място се провеждат езикови курсове по английски и немски език в работно време с цел повишаване на езиковата компетентност на работещите, което дава възможност за участие в интернационални проекти.

Фирмата провежда групови обучения на различни теми за подобряване на социалните/меките умения – Емоционална интелигентност, Презентационни умения, Асертивност и др. Оказва и индивидуална подкрепа чрез индивидуален коучинг с опитни партньори.

„Участваме в програми за менторство на ниво фирмена група в Германия (Liebherr Mentoring), които дават възможност за изграждане на професионална мрежа отвъд рамките на направление „Домакински уреди“. Така българските колеги могат да бъдат още по-разпознаваеми в международен мащаб“, допълва г-н Кирков.

От 2020 във фирмата е имплементирана глобална въвеждаща ръководна програма от 5 модула, с цел създаване на общо разбиране за ръководната роля в Либхер, в която ръководители от всички европейски дружества от направлението „Домакински уреди“ получават възможността да споделят и обменят опит от ежедневните си предизвикателства и да се развиват в новата си роля.

„Либхер“ подпомага и специалистите в различни области за постоянно развитие в професионалното им направление – новости касаещи промени в стандарти и законодателство, конференции за дигитализация. В рамките на направлението е въведена нова инициатива за самообучение (Self-paced-learnig) в дигитална среда, което дава възможност за 1 час на седмица сътрудниците да се обучават в работно време по теми, които са им интересни, без необходимост от допълнително съгласуване с ръководител.

„Подкрепяме новозавършили студенти, като им осигуряваме практика в завода ни в Германия, след което имат възможност да започнат професионалния си път при нас по конкретната специалност. Така те придобиват право да получат и германска диплома“, подчертава ръководителят на отдел „Управление на човешките ресурси“ в „Либхер-Хаусгерете Марица“.

„Либхер“ е и първият чужд инвеститор в България, който преди 13 години създаде собствен Учебен център. Освен по професия „Машинен техник“ в него от 2019 г. се обучават и желаещи по професия „Техник по автоматизация“. На територията на завода е изградена нова модерно оборудвана работилница, в която се провеждат обученията по това направление. Основна особеност в Учебния център на Либхер е, че обучаемите получават заплащане по време на обучението.

„Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образование и обучение, което ни дава възможност да издаваме на успешно завършилите държавно признат документ“, посочва техническият организатор на центъра Валентин Рудов.

И за двете професии при изграждането на обучението екипът е използвал трансфер на know-how от германско дружество на концерна Либхер.

За „Техник по автоматизация“ обучението е с продължителност от 16 месеца като основните дисциплини са: електротехника, електроника, програмиране на контролери и роботика. Завършилите курсисти намират реализация като електрончици. „Обучението е много комплексно и изключително практически ориентирано като се явява алтернатива на обученията от направления „Автоматика“, предлагани в техническите университети в България“, подчертава г-н Рудов.

 

 

Последни
Анкета
Решихте ли за кого ще гласувате на местните избори на 29-ти октомври 2023 г.?

Резултати