Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

Изложба представя неизвестен до момента кмет на Видин

  25.10.2022 19:11
Изложба представя неизвестен до момента кмет на Видин

Заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова присъства на откриването на изложбата „Дарено от Аделина и Красимира Свещарови“, която е подредена в музей „Кръстата казарма“. Експозицията разкрива липсващо до момента парче от историята на нашия град. То е свързано с личността на един забравен кмет на Видин – Никола Иванов: виден гражданин, общественик, дарител, както и царски офицер, воювал за България. Изложбата е факт благодарение на дарение, направено от внучките на Никола Иванов – Аделина и Красимира Свещарови, както и на проучвателната работа на директора на Регионалния исторически музей Христина Кирилова.

        Борислава Борисова поздрави присъстващите от името на кмета д-р Цветан Ценков. Тя приветства организирането на това събитие в навечерието на духовния празник на град Видин – Димитровден. „Благодаря на дарителките за предоставените ценни експонати, които съм сигурна, че ще представляват интерес не само за нашите съграждани, но и за гостите на града. Радвам се, че ще имаме възможност да разберем повече за един достоен човек – Никола Иванов, който е бил кмет на Видин“, каза Борисова. И прикани видинчани и най-вече учениците и младежите да посетят изложбата и да научат повече за историята на родния си град.

Специални гости на събитието бяха Красимира Свещарова и Юлияна Искренова, също родственица на Никола Иванов, от които присъстващите имаха възможност да чуят интересни факти от миналото на една уважавана видинска фамилия. Красимира Свещарова сподели за трудностите, през които преминава семейството през годините след 9 септември 1944 година, когато роднините й дори не смеят да споменат името на нейния дядо Никола Иванов.

        Изложбата включва снимки и документи, дарени от Аделина и Красимира Свещарови, както и предмети от бита, предоставени от Юлияна Искренова. Разнообразните експонати ни пренасят в миналото на Видин и ни дават възможност да се докоснем до духа на градската аристокрация, съществувала тук през този период.     

Никола Неделков Иванов е роден в град Белоградчик на 24 август 1886 година. Завършва Военното на Негово Царско Височество училище, след което служи в 8-ми и 9-ти артилерийски полкове, от 1910 година е зачислен във Видински крепостен батальон. През 1912 година е назначен за адютант на началника на Артилерията във Варненския укрепен пункт. През 1918 година е произведен в чин майор. Награждаван е с: Кръст „За Независимостта на България 1908 година“; Военен орден „За храброст“ IV степен, 2 клас за войната 1915 – 1916 г.; орден „Свети Александър“ V степен; военен орден „За храброст“ IV степен, 1 клас за войната 1915-1918 г. През 1912 година Никола Иванов сключва брак с Еленка Искренова. След смъртта на своя тъст той поема управлението на керамична фабрика „Надежда“. От 1926 година е председател на тричленната общинска комисия, а от 18 декември 1939 година до март 1940 година е кмет на град Видин. Никола Иванов е един от дарителите за изграждане на паметника „Победен щурм“ в центъра на Видин. За целта управляваната от него керамична фабрика дарява средства на стойност 1500 лв.

25.10.2022

 

 

Последни
Анкета
Решихте ли за кого ще гласувате на местните избори на 29-ти октомври 2023 г.?

Резултати