Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

Проведе се ученическо състезание „Аз познавам Видин

  24.10.2022 15:37
Проведе се ученическо състезание „Аз познавам Видин

Кметът на Видин връчи символичния ключ на града на победителите в ученическо състезание

Традицинонната проява „Аз познавам Видин“ се организира по повод празника на града Димитровден и се проведе в залата на Общинския съвет. В състезанието се включиха общо шест отбора от училищата: ОУ “Иван Вазов“, ОУ “Любен Каравелов“, СУ “Св. св. Кирил и Методий“, СУ “Петко Рачов Славейков“, СУ ”Цар Симеон Велики“ и Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I”.

Участниците трябваше в рамките на 20 минути да подредят по два пъзела, изобразяващи емблематични паметници и сгради със забележителна архитектура във Видин, а след това да разкажат за тяхната история.

Жури с председател Светлана Кръстева, началник отдел „Държавен архив“ – Видин и членове Маргарита Радулова от Регионалния исторически музей и Лидия Векова от Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев“, оценяваше как се справят отборите със задачите си, като критериите бяха бързина, правилно подреден пъзел и показани знания за дадения обект.

Подредените от състезателите исторически и архитектурни забележителности бяха крепостта „Баба Вида“, катедралният храм „Св. Димитър“, музеите „Кръстата казарма“ и „Конака“, Художествената галерия „Никола Петров“, мавзолеят на екзарх Антим I, Епиграфският център, Стамбол капия, джамията на Осман Пазвантоглу, сградата на СУ „Цар Симеон Велики“ и Къщата с куклите.

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова също дойдоха в залата и наблюдаваха представянето на отборите.

С равен брой точки в крайното класиране бяха представителите на ППМГ „Екзарх Антим I“ и СУ “Петко Рачов Славейков“. По преценка на журито, тъй като учениците от природо-математическата гимназия са подредили първи пъзела, им бе дадена една точка повече и те спечелиха надпреварата.

Ключът на Видин бе връчен на победителите от кмета д-р Цветан Ценков. „За поредна година в навечерието на нашия духовен празник Димитровден тези прекрасни млади хора, които ще управляват старопрестолния ни град в бъдеще, се борят за приза „Аз познавам Видин“. За мен е чест, че ще връча на победителите ключа на града, за да го пазят достойно до догодина“ – каза д-р Ценков и пожела на учениците да се представят отлично и в други състезания и олимпиади, да бъдат успешни, да се учат добре и да реализират мечтите си.

Всички отбори получиха подаръци, осигурени от Община Видин. Накрая участниците в състезанието, учителите, представителите на журито и гостите си направиха обща снимка за спомен.

24.10.2022

Последни
Анкета
Решихте ли за кого ще гласувате на местните избори на 29-ти октомври 2023 г.?

Резултати