Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Монтана

Монтана кандидатства за европейски град на спорта

  20.10.2022 23:02
Монтана кандидатства за европейски град на спорта

Генералният секретар на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта ACES EUROP Хуго Алонсо и негови колеги посетиха днес Монтана, за да се разгледат канидатурата на града за Европейски град на спорта. Делегатите  на ACES EUROP  бяха Ангелес Фатима Посо Бургильо, Анатоли Илиев – заместник председател на фондация „София – Европейска столица на спорта“ и Дамян Диков – Изпълнителен директор на „София – Европейска столица на спорта“. Представителите на организацията се срещнаха с кмета Златко Живков  и разгледаха четири спортни обекта – зала „Младост”, скейт парка, спортен комплекс „Огоста” и най-новото спортно съоръжение в общината футболният стадион в село Николово.

Лице на кампанията на града за европейски град на спорта е световната рекордьорка от Монтана Йорданка Благоева. Пред спортната общественост и делегатите от ACES EUROP кметът Живков направи презентация за история, традициите и постиженията на спортна Монтана.

„Имаме всички основания да кандидатстваме за европейски град на спорта”, заяви Живков. Той подкрепи тезата си със следните факти. В града има 28 спортни клуба. Монтана е национален лидер в отборните спортове баскетбол жени и волейбол мъже. Футболният клуб чества своята 100-годишнина. В трите отбора са картотекирани 432 играчи в различни възрастови групи.Постиженията на индивидуалните спортове са на национално, европейско и световно ниво. През последните три години са инвестирани 3,5 милиона лева в изграждане на спортна инфраструктура, 1,8 милиона лева в развитие на физкултурна и спортна дейност за деца и юноши и приблизително 1 милион лева за поддръжка на цялата база. Още толкова инвестиции са предвидени и през следващите три години. В този период се очаква в Монтана да бъде осъществен един от най-дългоочакваните проекти – изграждане на многофункционална спортна зала с най-малко 3000 места.

„Радвам се да съм тук в град, който диша със спорта, заяви генералният секретар на ACES EUROP Хуго Алонсо. За да има постижения в спорта не е необходима само добра инфраструктура, трябва да има  амбиция да си най-добър”, каза той и изрази увереността си че Монтана има всички качества да влезе в списъка на Европейските градове на спорта, който ще бъде обявен през декември.

Своята радост да бъде в Монтана и да подкрепи кандидатурата на града за европейски град на спорта сподели пред спортистите и нашата световна рекордьорка Йорданка Благоева. Тя подчерта важността на треньорите за развитието на спортистите и приобщаването на повече деца като  цитира своя първи треньор от Петър Димитров – Пената: „ Много глина има на света, но трябва да попадне в ръцете на майстор, за да стане шедьовър.”

 

Последни
Анкета
Решихте ли за кого ще гласувате на местните избори на 29-ти октомври 2023 г.?

Резултати