Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

Видинчани с интерес към европейско финансиране

  19.10.2022 22:23
Видинчани с интерес към европейско финансиране

Видинчани с интерес към европейско финансиране за енергийна ефективност, бизнес и земеделие

При висок интерес днес екипът на Областен информационен център-Видин проведе открита приемна за възможностите за финансиране от Европейските фондове в гр. Видин. Посетителите на приемната получиха информация за подкрепата от ЕС за енергийна ефективност за бизнеса и домакинствата. На въпроси ще има ли отново финансиране за безплатна подмяна на старите отоплителни уреди с нови екологични, бе посочено, че през 2023 г. Община Видин ще може да кандидатства по Програма „Околна среда“ 2021-2027 и така отново хиляди домакинства ще могат безвъзмездно да получат нови отоплителни уреди.

Подкрепата за бизнеса, бе друг акцент в приемната. Видинските предприемачи ще могат да се възползват от няколко процедури до края на годината, както и от предстоящите покани по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“. Бизнесът, но в сферата на земеделието, ще може да кандидатства по предстоящата за отваряне подмярка за млади фермери от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020. Финансирането е грантово и е в размер на 25 000 евро, като предимство е, че проектите се разписват безплатно от НССЗ.

И в областния град, както и на приемните в десетте по-малки общини на област Видин, гражданите задаваха въпроси, свързани с подкрепата за младите хора и уязвимите групи. Младежите са приоритет в новата програма за развитие на човешките ресурси, а подкрепата за най-уязвимите лица ще продължи, както по тази програма, така и по програмата за храни и основно материално подпомагане, в която е разширен броя на предоставяните услуги.

На приемните във всички единадесет общини, екипът на ОИЦ-Видин обсъди конкертни проектни идеи, които могат да се материализират с помощта на средствата от ЕС: стартиране и развитие на бизнес, енергийна ефективност в публични и частни сгради, ремонт на читалище, рехабилитация на ВиК мрежа, интервенции в улици и пътища, социални проекти по ПРЧР 2021-2027 чрез процедура „Грижа у дома“ и подкрепа за уязвими лица чрез Програма „Храни“. 160 души посетиха откритите приемни на центъра, като всички те, както и представителите на местните администрации в общините, получиха информационни материали за актуални и предстоящи възможности за европейско финансиране.

Областен информационен център–Видин е част от националната мрежа от 27 информационни центрове за популяризиране на Eвропейските структурни и инвестиционни фондове, регламентирана от Закона за управление на средствата от Eвропейските структурни и инвестиционни фондове. Центърът функционира в рамките на проект на община Видин, финансиран от Оперативна програма „Добро управление” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

 

Последни
Анкета
Решихте ли за кого ще гласувате на местните избори на 29-ти октомври 2023 г.?

Резултати