Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

Общинският съвет прие важни предложения

  19.10.2022 15:53
Общинският съвет прие важни предложения

Общинският съвет прие важни предложения, свързани с местните данъци и услуги в Община Видин

В началото на редовното заседание кметът д-р Цветан Ценков отправи поздрав по случай Деня на българския лекар и реагира в отговор на коментари от страна на общински съветници относно подпомагането на МБАЛ „Св. Петка“. Той отбеляза, че в най-трудния период по време на пандемията, със съдействието на Общината са направени редица дарения на консумативи и оборудване; спасени са от закриване акушеро-гинекологичното и неврологичното отделения и др. „Спекулация е твърдението, че Община Видин не помага на видинската болница, това не е вярно. Ние решихме, с Ваше съгласие, да даваме стипендии на студенти, които се обучават за медицински сестри и искат да се завърнат и да работят тук. Въпросът е в желанието на младите хора да учат медицина, защото не само че е доста трудно, но България продължава да изостава по отношение на възможността да дава шанс да специализират това, което те искат“ – каза д-р Ценков. Той изрази надежда, че тази практика ще отпадне, както е в други европейски страни и пожела успех на празнуващите днес.

Гласувани бяха редица важни документи, които касаят бъдещото развитие на Общината и са свързани с възможностите за постъпването на повече приходи от предлаганите услуги, съобразно реалната социално-икономическа обстановка. Общинските съветници одобриха предложенията за: актуализираната бюджетна прогноза за периода 2023-2025 г. на постъпленията от местни приходи и на разходите за местни дейности; план-сметката за извършване на дейностите по предоставяне на услугите по събиране, транспортиране, третиране в съоръжения и инсталации на битовите отпадъци и за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване в Община Видин през 2023 г.; размера на таксата за битови отпадъци за жилищни и нежилищни имоти на физически и юридически лица на територията на Община Видин за 2023 г.; промяна на Наредба на Общински съвет - Видин за определяне размера на местните данъци на територията на Община Видин; приемане на нова Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Видин. В мотивите за новата наредба се отбелязва, че тя се предлага с цел спазване на законовите изисквания и даване възможност на общинската администрация да работи в съответствие с действащите подзаконови актове и минимизиране възможността от правен вакуум. Посочва се също, че последните промени на цените на техническите услуги са извършени с решение на ОбС – Видин преди повече от 10 години. За този период минималната работна заплата се е увеличила три пъти. Основен фактор при определянето на цените на административните услуги, предоставяни от всяка община, е и времето положен труд на служителите.

На заседанието бяха подкрепени и предложения относно поемане на общински дълг във връзка с финансиране на изпълнявани от Общината проекти. Един от тях е „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради на територията на град Видин”, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 - 2020 г., който има голям обществен отзвук. Беше поставен въпрос дали при изпълнението му ще има актуализация на цените на извършваните дейности и дали това ще се отрази на работата по проекта. Д-р Цветан Ценков каза в отговор: „Аз като кмет съм много заинтересован Министерският съвет да вземе такова решение и Министерството на регионалното развитие да го изпълни. Изпитваме огромни затруднения, включително с проекта за енергийна ефективност на сградата на Общинската администрация“. Видинският кмет обясни, че даже ще се заложат собствени средства, за да се преместят информационният център и касите за плащане на данъци на партерния етаж на общинската сграда, за да бъде по-лесен достъпът за гражданите. Д-р Ценков допълни още: „Аз се надявам правителството наистина да оцени инфлационните процеси, да се разбере, че цените на строителните материали са в пъти скочили и всички фирми също изпитват затруднения и ни притискат като община. Може да се наложи отново да пускаме процедурите и да избираме нови изпълнители. Полагаме много усилия да се справим с всички обекти, които Общината трябва да довърши догодина. Но това решение е на Министерски съвет, ние като община нямаме резерв“.

19.10.2022

 

Последни
Анкета
Решихте ли за кого ще гласувате на местните избори на 29-ти октомври 2023 г.?

Резултати