Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Политика

Партиите да внесат в парламента: 1 закон, 2 бюджета и 3 решения.

  18.10.2022 18:15
Партиите да внесат в парламента: 1 закон, 2 бюджета и 3 решения.

Вместо партиите в парламента да продължават с ритуалните танци, сбирките и пиар упражненията, да внесат най-необходимото в парламента: 1 закон, 2 бюджета и 3 решения.
Това заяви лидерът на Изправи се България Мая Манолова в предаването 12+3 по програмата Хоризонт. По думите ѝ ключово важният закон, който трябва да се приеме са измененията в Закона за енергетиката, в който да се въведе дефиницията енергийна бедност и хората да бъдат подкрепени. Г-жа Манолова припомни, че още през 2016г. като омбудсман е внеслна такова искане в парламента, а от Изправи се България предлагат за енергийно бедни да се смятат всички, които плащат сметки над 10% от доходите си. По изчисления на социалната формация в това положение са над 3 млн. българи.

Мая Манолова настоя и с актуализацията на бюджета за 2022г. и с приемането на бюджета за 2023г. да се постави фокус върху повишаването на доходите. Според нея минималната работна заплата трябва поне да покрива издръжката на живот в страната, която към момента е 1260лв. Тя настоя още за повишаване заплатите в публичния сектор с размера на инфлацията - т.е. поне с 20%, както и за преизчисляване на всички пенсии на база осигурителен доход за 2021г.

Манолова коментира, че и днес е била адвокат по дело на пенсионерка, която е била изманена 3 пъти с размера на пенсията си за по-малко от година като при преизичислението на пенсиите от октомври вместо очаквания 17% ръст не е получила никакво повишение на доходите си. Припомняме, че Мая Манолова и Изправи се България по-рано през годината заведоха над 100 дела на пенсионери от цялата страна заради ощетяващо преизчисление на пенсиите с невключени увеличенията за 2017, 2018 и 2019г. към тазгодишния размер на пенсиите.

Лидерът на Изправи се България настоя и за 3 решения, които спешно да се приемат от парламента. Първото от тях е таван на цените на бензина и дизела до 2,50лв/л, колкото е нормалната цена без спекула. Държавата има и "златна акция" в петролната рафинерия и има възможности  да блокира ключови решения и да преработва тя петрол в рафинерията вместо това да прави на ишлеме срещу спекулативна надценка регистрирана в Швейцария компания.

Манолова поиска още таван на цените на основни хранителни продукти и замразяване на битовите сметки, но не към настоящия момент, а към 01.01.2022г. Защото от тогава и парното, и водата и тока са се повишили и са станали непосилни за много от гражданите. Според бившия омбудсман Топлофикация следва не да замразява, а да намали цената на парното с поне 40% заради поевтиняващите цени на газа и на въглеродните емисии.

Лидерът на Изправи се България разкритикува и идеята за въвеждане на две цени на тока. По думите ѝ България като производител наевтин ток не следва да оставя гражданите си да минават на борсата за ток. В момента АЕЦ произвежда ток на цена от 60лв/МВТч, ВЕИ-тата на цени от около 80лв/МВТч, а от борсата българите ще купуват ток на 1000лв/МВТч за енергията на втората тарифа. Т.е. всички, които се топлят на ток или които имат по-голямо потребление от крушки, компютър и готварска печка. От Изправи се България са изчислили, че хората, отопляващи се на ток биха плащали 3 пъти по-високи сметки, ако се приемат предложенията на Министерство на енергетиката, затова от социалната формация настояват изобщо да не се внася такова предложение.

Пресофис

Последни
Анкета
Решихте ли за кого ще гласувате на местните избори на 29-ти октомври 2023 г.?

Резултати