Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Крими

ВОС потвърди ареста на мъж заради наркотици

  13.10.2022 15:26
ВОС потвърди ареста на мъж заради наркотици

Врачанският окръжен съд потвърди оставането в ареста на мъж, обвинен в две престъпления, свързани с наркотици

Троен състав на Окръжен съд – Враца днес потвърди определението на Районен съд – Враца, с което спрямо обвиняемия П. С. е взета най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Срещу него е повдигнато обвинение от Районна прокуратура – Враца за две престъпления. Едното престъпление е, че на 25.03.2022 год., около 09:50 часа във Враца, е управлявал лек автомобил „Ауди А-6“ след употреба на кокаин. Второто е, че в същия ден и час и на същото място, без надлежно разрешително, в нарушение на Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, е държал високорисково наркотично вещество „кокаин“ на обща стойност 43.52 лева.

Настоящите престъпни деяния, за които е привлечен обвиняемият, са извършени в изпитателния срок на условно осъждане. П. С. е осъждан по Наказателно общ характер дело № 408/2021 г. по описа на Окръжен съд - Враца. По делото има влязло в сила на 23.08.2021 г. определение на съда за одобряване на споразумение, постигнато между защитата на обвиняемия и Окръжна прокуратура – Враца. С него П. С. се е признал за виновен в това, че  на 21.08.2020 г. във Враца, е държал в себе си, без надлежното разрешително и в нарушение на закона, 3,833 гр кокаин, разпределен в 12 дози, на обща стойност 306,64 лв., с цел разпространение, както и за това, че в същия ден и час, в ползван от него имот, е държал отново без надлежното разрешително 0,646 гр кокаин на стойност 80,75 лв. и 0,352 гр коноп на стойност 2,11 лв.. За тези престъпления му е наложено наказание от една година и два месеца „лишаване от свобода“, като изпълнението на наказанието е отложено за изпитателен срок от три години. Наложена му е и глоба в размер на 2000 лева.

По въззивното частно наказателно дело, разглеждано от Врачанския окръжен съд, от защитата на обвиняемия бе поискана и назначена от съда съдебно-медицинска експертиза, която да установи влошено ли е здравословното състояние на обвиняемия и дали към момента има здравословни проблеми, чието лечение не може да се извърши в ареста и налага по-лека мярка за неотклонение от „задържане под стража“. Свои медицински становища изготвиха и представиха в съда двама лекари – пулмолог и ендокринолог. Те бяха разпитани по време на днешното съдебно заседание.

С определението си Окръжен съд - Враца потвърди наложената най-тежка мярка за неотклонение „задържане под стража“ на П. С., като прие, че са налице всички предпоставки за това. „Основната предпоставка, предмет на разглеждане в производството по чл. 64 НПК, а именно предпоставката за наличие на обосновано предположение за съпричастност към авторството на деянието, е била правилно обсъдена и подробно мотивирана от първоинстанционния съд. Първостепенният съд е съпоставил събрания до момента доказателствен материал и е достигнал до единствения правилен извод, а именно, че всички тези доказателства обосновават в достатъчна степен подозрението, че обвиняемият е съпричастен към осъществяване на деянието. Настоящият съдебен състав не споделя извода на районния съд за липса на данни за постоянно местоживеене и липса на трудови и семейни ангажименти, като изложените в обратен смисъл аргументи на защитата се явяват обосновани. В подкрепа на този извод е и представеното пред въззивния съд доказателство – удостоверение за раждане на дете на обвиняемия. Същевременно и въззивният съдебен състав намира, че е налице реална опасност П. С. да извърши престъпление. Характеровите особености на престъплението, за което му е повдигнато обвинение, конкретната обстановка, при която е извършено, отразяват личната обществена опасност на същия. Настоящият съдебен състав намира довода на защитата и обвиняемия за здравословно състояние у последния, несъвместимо с условията на помещенията в Следствените арести, за неосноватателен. Настоящият съдебен състав напълно се солидаризира със становището на първоинстанционния съд, че в случай на влошаване на здравословното му състояние е налице предвиден в закона ред - чл. 255 от ЗИНЗС, по който на обвиняемия е възможно да се укаже необходимата незабавна медицинска помощ или консултация със специалист“ – се казва в мотивите на съда.

Определението на Врачанския окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

 

Последни
Анкета
Решихте ли за кого ще гласувате на местните избори на 29-ти октомври 2023 г.?

Резултати