Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Монтана

Държавният архив в Монтана отбеляза Деня на българските архиви

  11.10.2022 15:52
Държавният архив в Монтана отбеляза  Деня на българските архиви

С изложба "130 години Монтана– град с традиции и приемственост" държавният архив в Монтана отбеляза 10 октомври - Деня на българските архиви

"Държавен архив Монтана е един от най-младите архиви, създаден през 1963 година. За своето 59-годишно съществуване архивистите от Монтана могат да се похвалят с комплектувани 3020 архивни фонда, от които 194 са фондове на лични фондообразуватели. Изложбата е представяна пред публиката в дигитален формат, отпечатана е с финансовата подкрепа на почетния гражданин на Монтана проф. д-р Иван Гаврилов.

В 13 табла сме проследили тези 130 години, като таблата са групирани по десетилетия. Акцентирали сме на ключови моменти от развитието на града, ще видите копия на съобщението на държавен вестник за промяната в градския статут на село Кутловица и преименуваното в град Фердинанд, първият кмет на новия град, а по-нататък създаването на отделни предприятия, организации, които са съществували и продължават да съществуват на територията на нашият град. Изложбата може да се види в централното фоайе в сградата на архива в Монтана“ – представи Ангелина Емилова, началник на държавен архив–Монтана.

Партньори на архива, историци, педагози и граждани дойдоха за откриването на изложбата. Заместник- кметът на община Монтана Тихомир Антонов поздрави архивистите с професионалния им празник.

Литературният критик Юлий Йорданов – член на Съюза на българските писатели, удостоен със званието „Почетен краевед“, председател на Дружество „Будители“ в област Монтана, направи дарение на Архива на Община Монтана - седем тома от своите седемнадесет издадени книги. Дарението връчи на архивистката Петя Радойчева–Костова, с благопожелания за висок бодър дух, професионализъм и успешна работа за съхранение на архивното богатство в хранилищата на Общинския архив.

 

Последни
Анкета
Решихте ли за кого ще гласувате на местните избори на 29-ти октомври 2023 г.?

Резултати