Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Монтана

Кметове искат ускоряване на процедурите по европейските проекти

  10.10.2022 22:57
Кметове искат ускоряване на процедурите по европейските проекти

Кметове искат ускоряване на процедурите по европейските проекти и плана за възстановяване и устойчивост

Забавянето на европейските проекти от програмния период 20 21-2027 година и от Националния план за възстановяване и устойчивост е  основна тема, обсъждана на управителния съвет на Националното сдружение на общините в република България, съобщи кметът на Монтана Златко Живков. Заседанието се проведе на 6-ти октомври  в Панагюрище.

Единствените програми, по които се работи са програмата за храни и основно материално подпомагане и Програмата за развитие на човешките ресурси  

Кметовете се безпокоят,  че непрекъснатите рокади в държавната власт влияят негативно върху процеса на  усвояване на европейските средства.

Около 5,8 милиарда лева могат да стигнат до общините по проекти от националния план за възстановяване и устойчивост. Най-голям интерес предизвикват тези свързани със санирането на сгради. Още  20 милиона са заделени за дигитализиране на  информационните масиви на общините. Това са регистрите с актовете по гражданско състояние.  Другите обсъждани проекти от плана са цифровата трансформация на българските пощи и предоставяне на комплексни услуги,  ремонтирането на пощенските сгради  във всички населени места с население  над 500 жители. Общините ще работят съвместно с Министерството на електронното управление за широкомащабно разгръщане на цифрова инфраструктура, уточни кметът на Монтана

Друг проект по плана, които предизвиква интерес е за развитието на извънболнична помощ като се  създадат амбулатории и консултативни медикосоциални звена  за профилактика в труднодостъпни населени места с население над 100 души на територията на цялата страна. Има още много неясноти каква ще е ролята на общините в този процес, коментира още Живков.

Последни
Анкета
Решихте ли за кого ще гласувате на местните избори на 29-ти октомври 2023 г.?

Резултати