Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

Във Видин отбелязаха Деня на българските архиви

  10.10.2022 22:34
Във Видин отбелязаха Деня на българските архиви

Зам.-кметът Борислава Борисова поздрави видинските архивисти на професионалния им празник

         С откриване на изложбата „Учители – творци“ и награждаване на дарители Държавен архив – Видин отбеляза 10 октомври – Деня на българските архиви. Гости на събитието бяха заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова, заместник областният управител Шишман Чаушев, представители на културни институции и организации, както и граждани.

Борислава Борисова поздрави от името на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков и лично от свое име началника на видинския архив Светлана Кръстева и нейния екип по случай професионалния празник. „Приветствам Ви за темата, която сте избрали за днешната изложба и съм убедена, че тя ще бъде интересна не само за почитателите на историята, но и за видинските ученици и учители“, отбеляза Борисова. Тя връчи на Светлана Кръстева поздравителен адрес от кмета д-р Ценков и пожела на колектива на Държавен архив – Видин здраве, професионални и лични успехи. „Продължавайте и занапред да съхранявате историческото наследство на Видинския край и на България“, каза още заместник-кметът в обръщението си към архивистите.

Началникът на Държавен архив – Видин Светлана Кръстева благодари за получените подаръци и хубавите пожелания. Тя изказа признателност на Община Видин и на всички останали институции, които оказват съдействие на архива, за да може той да развива успешна дейност.

         По традиция, на своя професионален празник видинските архивисти показват част от документалното богатство, което институцията съхранява. Тази година Държавен архив – Видин представи изложбата „Учители – творци“, в която са включени оригинални документи, снимки и творби на Димитър Попов, Руси Коджаманов, Иван Бърдаров, Христо Тричков, Георги Николов – композитори, диригенти, основатели на хорове и оркестри, на читалищни театри и самодейни състави, които са работили за повишаване на музикалната култура на децата и гражданството. Експозицията представя и творчеството на художниците Тихомир Коджаманов, Кръстьо Кръстев, Красимир Кръстев и Чавдар Петров, които са възпитавали естетическите чувства и възприятия на подрастващите. В изложбата са показани също ръкописи и публикации на писателката Цонка Славкова. „Със силата на своето творчество и с широката си обществена дейност в сферата на образованието, културата и благотворителността, тези учители са вдъхновявали поколения ученици и техните родители“, посочи Светлана Кръстева, като прикани гостите да разгледат изложбата.

На събитието по случай Деня на българските архиви бяха наградени дарителите, благодарение на които през последните месеци фондът на видинския архив се е обогатил с ценни документи.

10.10.2022

Последни
Анкета
Решихте ли за кого ще гласувате на местните избори на 29-ти октомври 2023 г.?

Резултати