Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

Връчиха дипломите на абсолвентите от випуск 2022 г. на Филиал Видин

  08.10.2022 21:41
Връчиха дипломите на абсолвентите от випуск 2022 г. на Филиал Видин

Връчиха дипломите на абсолвентите от випуск 2022 г. на Филиал Видин на Русенски университет „Ангел Кънчев“

Празникът започна с шествие от площад „Бдинци“ до сградата на Общинския драматичен театър „Владимир Трандафилов“, водено от Градския духов оркестър. На тържествената церемония в залата на театъра своите дипломи за висше образование получиха студентите от третия випуск на Филиала на Русенския университет във Видин.

Гост на събитието беше заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова. Присъстваха още заместник областният управител на Видин Шишман Чаушев, заместник-председателят на 47-ото Народно събрание Росица Кирова, председателят на Общински съвет – Видин Генади Велков, Негово Високопреподобие архимандрит Самуил, ректорът на Русенски университет „Ангел Кънчев“ акад. дтн Христо Белоев и представители на академичното ръководство, административният директор на Филиал Видин Момчил Станков, преподаватели, както и студенти и техните семейства.

Събитието започна с поздрав за абсолвентите от кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков и от общинското ръководство – кратка програма, изпълнена от Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“.

В словото си академик Христо Белоев изрази задоволство от устойчивото развитие на Филиала във Видин. „Ежегодно тук приемаме над 150 студенти в различни специалности, които са необходими на региона и на бизнеса във Видинския край и в Северозападна България. Ние следваме това, което желае бизнесът и откликваме, като създаваме нови специалности. Така бяха създадени и педагогическите специалности“, отбеляза ректорът на Русенския университет. Акад. Белоев благодари на Община Видин, на Общинския съвет, на Областната управа, на Регионалното управление на образованието, на директорите на училища, на ръководителите на фирми и институции за добрата съвместна работа.

Заместник-кметът Борислава Борисова поднесе поздрав от името на кмета д-р Цветан Ценков и от свое име. „Радвам се, че отново сме в емблематичната за нашия град сграда на драматичния театър, за да пожелаем на добър час и сполука в професионалната реализация на нашите абсолвенти. Скъпи студенти, вярвам, че с подготовката, която сте получили в нашия филиал, ще намерите своето място като специалисти в избраната от Вас сфера“, посочи Борисова в своето приветствие. Тя изказа признателност на всички преподаватели, както и на ръководството на РУ „Ангел Кънчев“ за положените усилия за развитието на модерно и качествено висше образование в старопрестолния Видин.

Административният директор на Филиала Момчил Станков благодари на абсолвентите, че са повярвали и са избрали да получат своето висше образование в нашия град. „Сега аз вярвам във Вас – че със знанията, които сте придобили в нашия Филиал, ще се реализирате и ще работите за каузата Видин“, сподели Станков.

По време на тържеството акад. Белоев връчи на заместник-председателя на 47-ото Народно събрание Росица Кирова Диплом за носител на плакета на Русенския университет, в знак на уважение и признание за нейния принос в развитието и утвърждаването на Филиал Видин. Кирова благодари за голямата чест и поздрави студентите за успешното дипломиране. „Благодарение на усилията на ръководството на Русенския университет и личната ангажираност на академик Христо Белоев, ние започнахме една инициатива, която е пилотна за страната и ще даде възможност на студенти от Видин да запишат, а вече някои са направили това, специалността „Здравни грижи“. Това обединява усилията на академичната общност, на държавата, на Община Видин и на местната болница, за да получат тези хора специална подкрепа, да могат да завършват своето образование, след което да им бъде осигурена работа и то тук, в родния ни край“, подчерта заместник-председателят на 47-ия парламент.

След приветствията акад. Белоев връчи дипломите на абсолвентите. На финала всички присъстващи в залата станаха на крака, за да изслушат химна на Видин „Бдинци, лъвове, титани“, както и химна на Русенския университет.

Тази година във Филиал Видин успешно се дипломират 75 абсолвенти от шест специалности – „Електроника“, „Индустриален мениджмънт“, „Технология и управление на транспорта“, „Компютърни науки“, „Български език и история“, „Земеделска техника и технология“.

По-рано днес тържествено беше открита и академичната 2022/2023 година във Филиал Видин, който посрещна над 150 първокурсници. По този повод кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков изпрати поздравителен адрес до ректора на Русенски университет „Ангел Кънчев“ академик Христо Белоев. „Изключително съм радостен, че за поредна година Филиалът реализира успешна кандидат-студентска кампания. Това доказва, че той се утвърждава като академична институция, в която младите хора не само от област Видин, но и от региона избират да продължат своето образование, за което ги поздравявам“, пише в поздравителния адрес.

 

Последни
Анкета
Решихте ли за кого ще гласувате на местните избори на 29-ти октомври 2023 г.?

Резултати