Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

Нормативни документи обсъдиха във Видин

  04.10.2022 22:52
Нормативни документи обсъдиха във Видин

Община Видин проведе обсъждания на важни нормативни документи

Обществени обсъждания на проекта на Наредба на Общински съвет – Видин за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги, на проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на Община Видин и на проекта на План-сметка за чистота за 2023 година се проведоха днес. Те се състояха в залата на Общинския съвет, в присъствието на общински служители, граждани и представители на медиите. Проектите са публикувани на интернет страницата на Община Видин, където в законоустановения едномесечен срок всички заинтересовани лица са имали възможност да се запознаят с тях и да дадат предложения и становища.

Първото за деня обществено обсъждане бе във връзка с приемането на нова Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. „Това е тема, която касае всички граждани, защото над 70% от услугите се предлагат от Общината. Така че е важно да заявим нашите намерения и да спазим всички нормативни изисквания, за да може тази наредба да стане факт“, подчерта заместник-кметът Цветомира Илиева, която откри събитието.

Александра Рачева, началник на отдел „Правно-нормативно обслужване“ и главен юрисконсулт на Общината, обясни, че приемането на изцяло нова наредба се налага заради подаден протест от Окръжна прокуратура – Видин, по който е образувано дело в Административния съд. Друг мотив е промяната в икономическите условия – многократното увеличение на цената на труда и материалите, които се ползват при предоставяне на услугите, е предпоставка за актуализиране размера на дължимите суми по предоставяните от Община Видин услуги. Проектът е изготвен съвместно с всички ръководители и началници на звена и отдели в общинската администрация, както и с директорите на общински предприятия, обясни Рачева. Тя посочи, че с него се цели също така прецизиране на определени разпоредби, както и постигане на съответствие и избягване на противоречия с нормите на Закона за местните данъци и такси. Това е необходимо, тъй като действащата в момента наредба е приета още през 2005 година.

„Предлаганите такси не са самоволно определени. Има методика, по която се изчисляват – цената им е формирана по сложна формула, която взима под внимание преките и непреките разходи. Реално крайната цена е сборът от тези преки и непреки разходи, като тя не трябва да надвишава техния общ размер, с  което ние сме се съобразили“, подчерта заместник-кметът Илиева.

            Второто проведено днес обществено обсъждане бе на проекта на Наредба за изменение и допълнение на наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на Общината. То също бе ръководено от Цветомира Илиева, която благодари на всички, присъстващи при дискутирането на важната тема.

            В детайли проекта представи началникът на отдел „Местни данъци и такси“ Лидия Капитанова. Тя заяви, че предлаганите промени целят увеличаване на постъпленията от собствени приходи и формиране на по-голям финансов ресурс, с който Община Видин да има реална възможност да работи по-гъвкаво за удовлетворяване очакванията на гражданите и бизнеса. Повечето местни данъци не са актуализирани от 2008 година – за този период има огромна инфлация, в размер на 100% към 2022 г. Основна част от инвестициите, направени от Общината до настоящия момент, са с външно финансиране, което обаче в бъдеще ще бъде ограничено. В същото време изискванията от страна на граждани и фирми относно местната инфраструктура и други проблеми в града, както и една голяма част от нуждите на селата в пъти надхвърлят това, което Общината може да си позволи с досега формирания собствен приход, посочи началникът на отдел „Местни данъци и такси“. Лидия Капитанова подробно разясни предлаганите актуализации на размера на данъка за недвижими имоти, данък МПС, както и на данъците за товарни автомобили над 3,5 т и за придобиване на имущество.

        „Очакваните резултати след приемането на проекта за изменение на наредбата са увеличение на собствените приходи на Община Видин в размер на около 1 224 564 лв. По този начин ще се даде възможност Общината да работи активно за удовлетворяване очакванията на гражданите и бизнеса“, отбеляза заместник-кметът. Тези средства могат да се вложат за подобряване на инфраструктурата в град Видин и по-малките населени места в Общината, за изпълнение на социалната, културната и образователната политика, за съфинансиране на проекти по различните програми и не на последно място – за покриване на санкции, наложени по реализирани в предходни мандати проекти и за изплащане на поети в минали периоди дългосрочни заеми, обобщи Илиева.

Последното организирано днес обсъждане бе на проекта на План-сметка за извършване на дейностите по предоставяне на услугите по събиране, транспортиране, третиране в съоръжения и инсталации на битовите отпадъци и за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване в Община Видин през 2023 г. В детайли предложението разясни Виолета Георгиева, главен експерт „Екология, озеленяване и биоразнообразие“. На разположение да отговаря на евентуални въпроси бе и началникът на отдел „Устройство на територията“ в Общината инж. Румен Лилов.

План-сметката за чистота включва разходи за събиране и транспортиране на битови отпадъци, за третиране на битови отпадъци в съоръжения и инсталации, както и за поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване в населените места в общината. Виолета Георгиева съобщи, че предвидените средства за извършване на тези услуги са 7 040 768 лева. Спрямо 2022 г. има увеличение с 226 250 лв., което се дължи на повишаването на минималната работна заплата и драстичното поскъпване на горивата, ел. енергията, услугите и материалите, както и от необходимостта да се заложат средства за закупуване на нови съдове за отпадъци, които са в размер на 144 000 лв. Предлага се размерът на такса битови отпадъци за 2023 г. за жилищни имоти на физически и юридически лица да се увеличи на 4,00 промила върху данъчната оценка на имота, за нежилищните имоти на физически и юридически лица размерът остава непроменен.

Директорът на Общинско предприятие „Чистота, озеленяване и благоустройство“ Емилиян Евтимов подкрепи изготвената план-сметка за чистота за 2023 г. Според него, предлаганите параметри ще дадат възможност през следващата година значително да се повиши качеството на предоставяните услуги.

4.10.2022

Последни
Анкета
Решихте ли за кого ще гласувате на местните избори на 29-ти октомври 2023 г.?

Резултати