Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Култура

Във Враца се провежда архитектурен фестивал

  13.10.2022 10:50
Във Враца се провежда архитектурен фестивал

В периода 14 – 16 октомври 2022 г. във  Враца ще се проведе Архитектурен Фестивал „Врата към Враца“ по проект, реализиран от  НПО „Врачанските къщи“.

Фестивалът “Врата към Враца” поставя фокус върху културното наследство на града и Балканите като цяло, възможности за неговата реставрация, консервация и социализация. В рамките на 3 дни, знаковата  улица  “Търговска“ става домакин на първия архитектурен фестивал,  като  поле за културен туризъм и запознаване на местната общност с обекти – паметници на културата, което е и основната цел на проекта.

Мероприятието включва опознавателни беседи от архитекти, архитектурна работилница за деца и възрастни, изложби, уъркшоп по рисуване, работилница по placemaking, демонстрации, както и специална 3D мапинг инсталация.  Пилотното издание проследява възможностите за създаване на общности свързани с опазването на културното наследство.

Партньорството с утвърдени американски творци пък позволи обмяна на добри практики. Основателят на „Виртуална къща България“ - Ким Холмън е творец от Ню Йорк, носител на множество награди и научен сътрудник в MIT Media Lab. Virtual House Bulgaria използва технологията за 3d сканиране Matterport, изобретена и усъвършенствана в САЩ, за да проектира върху пространството на ул. „Търговска“.  Резултат от дейностите по проекта  е и създаване на документ – карта за развитие на градското пространство, изготвен от представители на местната общност.

Провеждането на фестивала става възможно благодарение на финансова помощ от Сдружение "Обществен дарителски фонд за Враца и фондация "Америка за България", любезното съдействие на Община Враца , САБ, НИНКН, Инекс Трейд ЕООД и други.

https://www.facebook.com/events/773876743903397

Последни
Анкета
Подготвихте ли децата за новата учебна година?

Резултати