Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Краезнание

85 години от рождението на Евдокия Марангозова

  02.10.2022 12:58
 85 години от рождението на Евдокия Марангозова

Евдокия Игнатова Антонова-Марангозова е родена на 02.10.1937 г. в село Белокопитово, Шуменско. Завършва гимназия в гр. София, а през 1977 г. завършва журналистическия факултет в Софийския университет с профил „Печат“. След това живее и работи във Враца. Видната журналистка е председател е на Дружеството на Съюза на българските журналисти във Враца.

 Първите си стъпки в писаното слово дължи на баща си Игнат Марангозов, който известно време е артист в Шуменския театър. Евдокия Игнатова Марангозова участва в пет национални конкурса и е наградена с две "Златни писалки" на в-к "Народна младеж" за очерци на строителна тематика.

През 1968/69 г. пише първите си очеркови скици и репортажи за строежа на големите химически заводи край гр. Видин, които предлага на вестник "Червено знаме", с което започва нещатната й работа в това трудно и отговорно поприще. Нещатно сътрудничество от този период има и във вестник "Народна младеж", сп. "Жената днес", сп. "Отечество". В Българското радио сътрудничи в предаването "Селски свят - шарен свят", а по-късно и в "Селскостопанска редакция". От ноември 1979 г. до 1984 г. работи като завеждащ културно-масовата дейност в Профилакториум - Вършец към Стопанския химически комбинат – Враца. Била е на щатна работа в редакциите на вестниците "Отечествен зов", "Романска искра" и гл. редактор на в-к ”Вратица" до 30.06.1989 г., след което е на свободна практика.

Във всички свои публикации /в местен и централен печат/ е отстоявала своето разбиране за основното правило в професията на журналиста, изречено още от големия Хемингуей „Уважавай истината!“ Член е на Съюза на българските журналисти.

През 1989 г. написва брошурата "Двадесет и пет години Текстилен комбинат "Вратица" – гр. Враца".

През 1993 г. излиза от печат книгата й "Жена сред смърчовете-миниатюри", а през 2000 г. - "Къде нощуват ветровете".

През 2005 г. представя третата си книга „Добър ден, Любов". И тук тя остава вярна на своя стил. Стиховете на Евдокия Марангозова, нейните ескизи и миниатюри подкупват с нежна лиричност, неподправена метафоричност и самобитна асоциация.

В четвъртата й книга „Подари ми спомен" (2009 г.) са включени 22 лирични произведения и 5 ескизи. Използвани са рисунки на Анри Матис и Пабло Пикасо. Признание за поетичния талант на Евдокия Марангозова са посвещенията на изтъкнати майстори на перото като Йордан Друмников, Матей Шопкин, Найден Вълчев, Калина Ковачева.

Освен поезията нейно неизменно амплоа остава журналистиката. Острото й публицистично перо е намирало изява на страниците на почти всички местни вестници. Последното й увлечение е астрологията – години наред води специална рубрика във в-к „Конкурент"- Враца.

Изявите й не спират до тук. Следват:

- представянето на сборник с разкази „Съботен романс“ на 14 ноември 2014 г. в Младежкия дом – Враца. Сборникът сдържа 15 завладяващи разказа, сред които е и заглавният „Съботен романс“, посветен на Георги Мартинов, мъжът и съпругът, който авторката никога няма да изтрие от спомените си;

- поетична вечер на 1-ви февруари 2017 г. по повод Трифон Зарезан в Читалище "Развитие 1869" - Враца с участието на представители на поетичната общност на Враца, сред които Евдокия Марангозова и др.;

- поетичен рецитал „Под шапката на живота” по нейни стихове в Литературен салон на Младежкия дом в града на 26 октомври 2017 г. и др.

Евдокия Марангозова бе член на КДК /Клуб на дейците на културата/ и активно участва в неговата оржганизационна и творческа дейност.

Представяме ви стихотоворението „Въздишка“ на Евдокия Марангозова, включено в Литературно-художествен алманах „Околчица 2008„:


           „Полека слизам

по хълма,

към залеза прекрачвам,

но не забравям

детската мечта:

Еол,

мой цар, и бог на ветровете,

със синя лекокрила колесница

да ме вземе,

света да обиколим —

реки, морета, океани,

градове и хора,

континенти да съзра

за миг.

И после

не към някоя звезда

да полетя,

а тука да се върна —

с гъдулката на песенно щурче,

на завет в родната земя

да легна

и заспя. „

Личните документи на Евдокия Марангозова са предадени от нея като дарение на Държавен архив – Враца и се съхраняват във фонд № 1280. Същите допринасят за обогатяване на културната история на региона.

Лора КАРАНАЧЕВА, главен експерт в Държавен архив – Враца

P.S.- Ден преди да навърши 85 години, Евдокия Марангозова напусна този свят. След кратко боледуване Марангозова почина на 1-ви октомври 2022 година.

 

Последни
Анкета
Подготвихте ли децата за новата учебна година?

Резултати